Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić: “Prioritet će mi biti obnova zgrada svih fakulteta stradalih u potresu”

Autor:

01.03.2022., Zagreb - Nakon zavrsetka 8. izvanredne sjednice Senata Sveucilista u Zagrebu odrzala se konferencija za novinare na kojoj je predstavljen novi rektor Stjepan Lakusic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, kojemu četverogodišnji mandat službeno počinje u subotu, 1. listopada, rekao je Hini da će mu prioritet biti obnova zgrada svih fakulteta stradalih u potresu.

Lakušić će na toj dužnosti zamijeniti dosadašnjeg rektora Damira Borasa.

“Primopredaja će biti obavljena danas u Rektoratu gdje će biti predstavljen dokument revizije izrađen za proteklo razdoblje o poslovanju cijelog Sveučilišta i službi”, rekao je Lakušić.

Bit će predstavljeno i koje su radnje započele u svakom od resora, one koje su u tijeku te što je sve uspješno realizirano.

Lakušić je istaknuo i da se na sastanku s revizorima prošli tjedan točno pokazalo da one stvari koje su predviđene njegovim programom i jesu one koje treba unaprijediti. “Predvidjeli smo da se uvede moderan sustav upravljanja u ovakvom jednom složenom sustavu”, rekao je.

Prioritet je, naglašava, obnova zgrada, ne samo Sveučilišta nego i svih fakulteta koji su stradali u potresu. S obzirom na to da je vrijednost obnove gotovo tri milijarde kuna trebat će, kaže, pronaći modele da se što kvalitetnije novac iz Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti može uložiti u nastavnu i znanstvenu infrastrukturu.

“Treba vidjeti i što je s kampusom Borongaj i kako se može unaprijediti. Treba voditi računa da se internacionalizacija počne uvoditi u Sveučilište, orijentirati se na gospodarstvo, javne uprave jer jedino na taj način ono pokazuje svoju snagu i što  može pružiti u okruženju u kojem živi i radi”, rekao je Lakušić.

Rektor je ranije u intervjuu za Hinu istaknuo da sveučilište mora biti ključni društveni čimbenik razvoja Hrvatske. Njegovim programom predviđen je savjet za gospodarstvo čija je uloga premošćivanje virtualnih prepreka između akademske zajednice i gospodarstva, koje bi pomagalo rastu BDP-a.

Studenti kao središte sustava i nosioci sutrašnjice čine jezgru razvoja i djelovanja Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je Lakušić u programu.

Lakušić (Slavonski Brod, 1968.) na dužnost rektora dolazi kao redoviti profesor i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu, na kojemu je diplomirao i ostvario znanstveno-nastavničku karijeru. Hrvatskoj javnosti postao je poznat angažmanom na sanaciji potresa u Zagrebu i Banovini.

Lakušića su za rektora članovi Senata izabrali u ožujku, u drugom krugu u kojem mu je protukandidatkinja bila Mirjana Hruškar. On je dobio 43 glasa, a Hruškar 26. Osim njih dvoje, kandidati su bili Marijan Klarica i Tonći Lazibat.

Lakušić je 84. čelna osoba u nizu onih koji su vodili to Sveučilište.

Novi ispad rektora Borasa: “Ima li što ljepše, pametna, vrijedna i buduća majka”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.