Zbog kritika predsjednika Zelenskog otkazana dva koncerta Rogera Watersa u Poljskoj

Autor:

23.07.2013., stadion Poljud, Split - Roger Waters odrzao koncert u sklopu turneje The Wall. Pjesmu Another Brick in the Wall izveo je s djecjim zborom Josip Hatz.rPhoto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Sukreator Pink Floyda Roger Waters ušao je u raspravu na društvenim mrežama o ratu u Ukrajini s prvom damom te zemlje Olenom Zelenskom. Sada su mu otkazana dva koncerta u Poljskoj, kao jedna od reakcija na raspravu, javlja Sky News.

Ukrajinska prva dama pozvala je Rogera Watersa da prestane kritizirati njezinog supruga zbog i otvoreno mu rekla da umjesto toga “zamoli Putina za mir”.Waters je napisao otvoreno pismo Oleni Zelenskoj u kojem je okrivio “ekstremne nacionaliste” u Ukrajini da su “zemlju postavili na put ovog katastrofalnog rata”.Ljut njegovim komentarima, gradski vijećnik u poljskom gradu Krakowu – gdje su Waters i njegov bend trebali svirati uživo sljedećeg proljeća – zakazao je glasovanje o proglašenju glazbenika “personom non grata”, a sada su koncerti otkazani.Lukasz Wantuch je rekao: “Dopustiti Rogeru Watersu, otvorenom Putinovom pristaši, da svira u Krakovu… bilo bi sramotno za naš grad.Neka pjeva u Moskvi.“Gospođa Zelenska rekla je Watersu u odgovorajući na njegovo otvoreno pismo putem  Twittera, da je “Rusija ta koja je napala Ukrajinu, uništava gradove i ubija civile”. Nastavila je: “Ukrajinci brane svoju zemlju i budućnost svoje djece. Ako odustanemo – sutra nas više neće biti. Ako Rusija odustane – rat će biti gotov”, zaključila je. “Bolje zamolite predsjednika ruske Federacije za mir. Ne Ukrajinu.” Službenik Tauron Arene u Krakowu, gdje je Waters trebao održati dva koncerta u travnju, rekao je da se oni neće održati.Poljska je bila vjeran saveznik svog susjeda i od invazije u veljači primila je više od milijun izbjeglica koje su bježale preko granice.Lukasz Pytko rekao je poljskim medijima: “Menadžer Rogera Watersa odlučio se povući – bez navođenja ikakvog razloga.”Web stranica za Watersovu koncertnu turneju ‘This Is Not a Drill’ više ne navodi dva koncerta u Krakowu koja su prethodno zakazana za sljedeći travanj. Waters je uzvratio u nedjelju rekavši da njegov tim nije otkazao nastupe.Ispod svoje monokromatske fotografije, s riječima “ljudska prava” neonskom bojom iznad, napisao je velikim slovima, referirajući se na stihove klasične pjesme Pink Floyda, Another Brick in the Wall:”HEJ! LUKASZ WANTUCH, “OSTAVI IH DJECU NA MIRU!”

U svom  pismu Zelenskoj, Waters je rekao da mu “srce krvari za sve ukrajinske i ruske obitelji, razorene užasnim ratom u Ukrajini”. Potom je kritizirao predsjednika Zelenskog, , jer nije ispunio izborno obećanje da će “okončati građanski rat na istoku i donijeti mir Donbasu i djelomičnu autonomiju Donjecku i Lugansku”. Napisao joj je: “Tvoj čovjek je pristao na totalitarna, antidemokratska zatiranja volje ukrajinskog naroda, a snage ekstremnog nacionalizma koje su vrebale u sjeni, od tada vladaju Ukrajinom.”

Također je kritizirao Zapad zbog opskrbe Ukrajine oružjem, za što je posebno okrivio Washington. “Ubacivanje goriva, u obliku naoružanja, u ‘vatru’, nikada nije djelovalo na skraćivanje rata u prošlosti, a neće djelovati ni sada, posebno zato što je, (a) u ovom slučaju, većina goriva ubačena iz Washington DC-a, koji je na relativno sigurnoj udaljenosti od požara, i (b) zato što su ‘bacači goriva’ već iskazali interes da rat traje što duže.”Bojim se da mi, a pod nama, mislim na ljude poput tebe i mene koji zapravo žele mir u Ukrajini, koji ne žele da ishod bude da se morate boriti do posljednjeg ukrajinskog života, a možda čak i ako najgore dolazi do najgoreg, do posljednjeg ljudskog života.”

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.