80 godina od napada na Poljsku i početka 2. svjetskog rata

Od 1. rujna na Filozofskom fakultetu u Zagrebu bit će otvorena izložba koja pripovijeda o poljskoj borbi protiv totalitarizama, ljubavi prema slobodi i heroizmu u spašavanju drugih

U zoru 1. rujna 1939. godine napadom Trećeg Reicha i njegovog saveznika Slovačke na Poljsku započeo je Drugi svjetski rat. Obuhvatio je najprije Europu, a – šireći se na cijeli svijet – dovest će do najveće katastrofe u povijesti čovječanstva.

Tjedan dana prije izbijanja rata, 23. kolovoza 1939., Hitler i Staljin sklopili su dogo­vor poznat pod nazivom Pakt Ribbentrop-Molotov. On sadrži tajni protokol koji je suprotan međunarodnom pravu, a govori o podjeli zona utjecaja u Srednjoj i Istočnoj Europi. Dana 17. rujna 1939. istočni dio Poljske zauzela je Crvena armija. Savez Hitlera sa Staljinom potrajat će do 22. lipnja 1941. kada će Treći Reich napasti SSSR.

Kataklizma najstrašnijeg od ratova potrajat će gotovo šest godina i odnijeti živote nekoliko desetaka milijuna nevinih žrtava.

Povodom 80. obljetnice od napada na Poljsku i početka Drugog svjetkog rata, Veleposlanstvo Republike Poljske u Republici Hrvatskoj od 1. rujna na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postavit će izložbu pod nazivom “Borba i patnja: poljski građani tijekom Drugoga svjetskog rata”. Izložba postavljena u suradnji s Muzejem Drugog svjetskog rata u Gdanjsku i s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Poljske pripovijeda o poljskoj borbi protiv totalitarizama, ljubavi prema slobodi, heroizmu u spašavanju drugih, junaštvu vojnika i civilnog stanovništva, bratstvu po oružju i borbi za slobodu drugih zemalja.

“Sve to zavređuje naše sjećanje. Sjećanje na tu tragediju spaja naraštaje i predstavlja izraz poštovanja prema žrtvama naših predaka”, izjavio je povodom otvaranja izložbe doktor Karol Nawrocki, ravnatelj Muzeja Drugog svjetskog rata u Gdanjsku.

Izložba stavlja naglasak na nacional-socijalizam i komunizam kao ideologije koje su otisnule negativni pečat totalitarizma u 20. stoljeću.

Komentiraj