Krenula utrka za vrh SDP-a: Komadina se požalio na pritiske, Milanović opet udario po HDZ-u

Autor:

27.11.2015., Zagreb - Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic pozvao je danas s izvanredne konferencije za medije Bozu Petrova da preuzme odgovornost i mjesto predsjednika Sabora RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Glavni odbor SDP-a sastaje se na Iblerovom trgu. Središnja izborna komisija na sjednici koja počinje u 10 i 30 izvijestit će o tijeku kandidacijskog postupka za predsjednika stranke i članove radnih tijela. Zoran Milanović i Zlatko Komadina jedini su kandidati za šefa stranke, nakon što Duško Polovina Lungo nije uspio skupiti potrebnih tisuću potpisa.

Nakon neuspjelog formiranja nove vlade, u SDP-u je krenula izborna utrka za vrh stranke. Aktualni predsjednik Zoran Milanović početkog tjedna predao je gotovo 10 i pol tisuća potpisa potpore. Tjedan ranije jedini oponent potpredsjednik Zlatko Komadina predao je više od pet tisuća, odnosno skoro dvostruko manje. Optužbe Komadinina stožera o pritiscima na članstvo, kao i da im je u nekoliko županija onemogućeno skupljanje potpisa iz Milanovićevog su oštro odbacili, pripisavši ih mentalitetu gubitnika. Upravo to uz odmak od socijaldemokracije dio članova zamjera Milanoviću koji je svoj program za novi mandat nazvan ‘‘Naš smjer‘‘ objavio na facebooku.

“HDZ ponovno prijeti konzervativnom revolucijom”

“SDP-u koji želim nastaviti voditi potrebna je snaga i odgovornost u zaštiti građanskih standarda koje smo tek nedavno postavili. HDZ ponovno prijeti konzervativnom revolucijom. Vjerujem da s vama mogu obraniti i unaprijediti ono što zastupamo mi, slobodan svijet. SDP-u nudim sebe, svoju energiju, znanje i borbenost”, poručio je Milanović.

SDP mora biti spreman preuzeti vlast, poručio je Komadina u intervjuu Media servisu. Ponovio je da on okuplja a ne dijeli i naveo što zamjera Milanoviću.

“Groblja mojih žrtava nema. Ja sam za okupljanje. Prema tome, jedan će dobiti povjerenje. Dužnost toga je da stvara jači i bolji SDP. SDP smo svi mi, to je osnovni kredo moje kampanje”, rekao je Komadina. O proceduri koja slijedi šef SDP-ove izborne komisije Vedran Lendić.

Izbori 2. travnja

‘‘Središnja izborna komisija je utvrdila valjanost kandidatura i predlaže ih Glavnom odboru. GO na sjednici utvrđuje kandidate za predsjednika, potpredsjednike, predsjedništvo te članove i članice Glavnog odbora SDP-a. Nakon usvojenih kandidatura za predsjednike kampanja tek tada počinje. Traje mjesec dana do 1. travnja, a 2. travnja su izbori po principu jedan čovjek jedan glas u svim sredinama u Hrvatskoj”.

O predsjedniku SDP-a odlučivat će više od 35 tisuća članova. Konvencija i izbor ostalih stranačkih tijela je dva tjedna kasnije, 16. travnja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)