7. IZBORNA JEDINICA: PGS, IDS i Lista za Rijeku potpisali koalicijski ugovor

FaH

Predstavnici Primorsko-goranskog saveza (PGS), Istarskog demokratskog sabora (IDS) i Liste za Rijeku potpisali su u utorak međustranački koalicijski ugovor za nastup na predstojećim parlamentarnim izborima i u 7. izbornoj jedinici.

Sporazum su potisali predsjednici stranaka Darijo Vasilić (PGS), Boris Miletić (IDS) i Danko Švorinić (Lista za Rijeku).

Vasilić je izjavio za Hinu da će tri stranke zajednički nastupiti na izborima u  7. i 8. izbornoj jedinici,  da su na prošlim izborima nastupili samo u 8.  izbornoj jedinici, ali da je procijenjeno i da je članstvo članstvo smatralo da je potrebno izaći na izbore i u 7. izbornoj jedinici.

Koalicijski sporazum za 8. izbornu jedinicu potpisali su jučer u Vodnjanu.

Vasilić je istaknuo da se tri stranke razlikuju od drugih i po tome što je riječ o jedinoj grupaciji lijevog liberalnog centra, ocijenivši pri tom da je Narodna koalicija ustvari koalicija centra.  Istaknuo je da se kao regionalna stranka bore da prođu tzv. regionalni zastupnici, koji zastupaju prostor i konkretne projekte, a ne samo stranačku ideologiju.

Zalažu se za snažniju decentralizaciju i regionalizaciju, za jeftiniju i učinkovitiju upravu, koja će omogućiti kvalitetniju pripremu projekata te za rasterećenje u fiskalnom i parafiskalnom smislu. Uz to, u 7. izbornoj jedinici važno je da se upravljanje šumama prepusti regionalnoj in lokalnoj samoupravi, da se grade pilane i Gorski kotar oživi novim projektima, naglasio je.

Vasilić je još naglasio da sve tri stranke podržavaju otvoreno i tolerantno društvo, da su protiv bilo kakvih totalitarizama, za multikulturalnost i jednaka prava za sve.

Osma izborna jedinica obuhvaća područje Istarske županije i zapadni dio Primorsko-goranske županije, a Sedma izborna jedinica obuhvaća jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačku županiju, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba.

Komentiraj