65. Splitsko ljeto: na Peristilu izveden “Nabucco”

Opera “Nabucco” talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija izvedena je u utorak na Peristilu u sklopu 65. Splitskog ljeta, pod ravnanjem maestra Harija Zlodre i u režiji Jelene Bosančić.

Riječ je o predstavi koju je redateljica Jelena Bosančić premijerno postavila na otvaranju prošlogodišnjeg Splitskog ljeta, također na Peristilu. Tom je prilikom obnovila režiju Georgija Para iz 2003. godine, odavši time počast svojem profesoru i jednom od najuspješnijih hrvatskih redatelja.

“Publika je mogla uživati u jednoj lijepoj i produhovljenoj verziji ‘Nabucca’,” rekla je  Bosančić nakon predstave, u noći s utorka na srijedu.

Veći dio protagonista predstave u utorak isti je kao i na prošlogodišnjoj premijernoj izvedbi. Naslovnu ulogu tumačio je talijanski bariton Devid Cecconi, Abigaille je tumačila talijanska sopranistica Daniela Schillaci, Ismaele tenor Bože Jurić Pešić, Zaccaria nacionalni prvak bas Ivica Čikeš, a Fenena solistica splitske Opere, sopranistica Antonija Teskera. Tu su i ostali solisti te Zbor, Orkestar i Balet HNK-a Split.

Nositelj  glavne uloge David Cecconi izjavio je kako mu je veliko zadovoljstvo igrati Nabucca u prostoru poput Peristila.

“Ovo je jedan o najljepših Nabucca pošto se izvodi u jedinstvenom prostoru Peristila, a scenografija je uklopljena”, kazao je talijanski glumac. Pohvalio je profesionalnost cijelog ansambla i istaknuo kako je “redateljica Bosančić ovom predstavom napravila ozbiljan posao”.

Predstavu je pohvalio i splitski gradonačelnik.

“Čestitam redateljici koja je napravila vrlo male, ali suptilne i iznimne izmjene u odnosu na njenu lanjsku režiju.”, rekao je Andro Krstulović Opara

Prema mnogima je tek s “Nabuccom” opera postala umjetnost popularna i u najširim narodnim slojevima.

Verdi je Nabucca skladao u 28. godini života. To je djelo bilo njegova istinska životna i profesionalna prekretnica, a svom izdavaču Giuliju Ricordiju tada je poručio: “S ovom je operom počela moja karijera”.

Mladi je Verdi, nakon što mu prve dvije opere nisu polučile uspjeh kojem se nadao, te nakon osobnih tragedija, kada su mu u tek nekoliko godina umrli dvoje djece i žena, zapao u životnu i kreativnu depresiju.

I tada, na narudžbu milanske Scale, piše “Nabucca” koji ga lansira u orbitu kao novu  i, po mišljenjima mnogih stručnjaka, najveću zvijezdu opernog neba svih vremena.

Glazbena priča o tragediji židovskog naroda u vrijeme babilonskog kralja Nabukodonosora poklopila se s aktualnim sudbonosnim političkim previranjima vezanim za ujedinjenje Italije. Verdi je Italiji donio glazbu koja je izrazila strast i žudnju nacije za ujedinjenjem i postala važan dio talijanskog nacionalnog identiteta.

No, vrijeme je pokazalo da je “Nabucco”  mnogo više od agitacijske drame i opera do današnjih dana uživa nepodijeljenu globalnu popularnost.

Autorski tim, pored dirigenta maestra Zlodre i redateljice Bosančić čine još i: scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Sonja Obradović (prema idejnim rješenjima Irene Sušac i Lea Kulaša), koreografi Miljenko Vikić i Ljiljana Gvozdenović, zborovođa i asistent dirigenta Frane Kuss, te oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić.

Ova izvedba opere  “Nabucco” je na repertoaru 65. Splitskog ljeta i u četvrtak, 1. kolovoza.

Komentiraj