facebook.com

64. PULA FILM FESTIVAL Retrospektiva Antuna Vrdoljaka i Vremeplov 1937. godine

Pulski filmski festival ove će godine predstaviti dva kinotečna programa: retrospektivu Antuna Vrdoljaka i Vremeplov sa stranim filmovima snimljenim u Hrvatskoj 1937. godine.

Retrospektivom obilježavamo 60 godina filmskog rada redateljskog velikana koji je na filmu debitirao kao glumac u ‘Nije bilo uzalud’ redatelja Nikole Tanhofera iz 1957. godine. Bit će prikazane četiri ekranizacije hrvatskih književnih djela u Vrdoljakovoj režiji: Mećava (1977) prema drami Pere Budaka, Kiklop (1982) prema romanu Ranka Marinkovića, Glembajevi (1988) prema drami Miroslava Krleže i Karneval, Anđeo i Prah (1990) prema novelama iz zbirke ‘Ruke’ Ranka Marinkovića. Retrospektivu je organizirana u suradnji s Jadran filmom i Hrvatskim državnim arhivom.

U programu Vremeplov, koji je posvećen stranim filmovima i koprodukcijama snimljenim u Hrvatskoj, će 80 godina nakon njegovog nastanka biti prikazan njemački film ‘Princeza koralja’ (1937) redatelja Victora Jansona s Itom Rinom i Ivanom Petrovićem u glavnim ulogama te glazbom Ive Tijardovića. Film je snimljen u Splitu, Hvaru i ponajviše na otoku Zlarinu.

Prethodit će mu projekcija njemačkog kratkog filma ‘Pjesma Jadrana’ redatelja Hansa Becka-Gadena s Desom Marović i Mirom Mihovilovićem u glavnim ulogama.

Opširnije o ta dva programa možete pročitati u tekstovima naših suradnika Brune Kragića i Leona Rizmaula na www.pulafilmfestival.hr.

Komentiraj