60 godina od početka prikazivanja ‘Psiha’

Film ‘Psiho’ imao je premijeru 16. lipnja 1960. godine u New Yorku, a reklamna kampanja, koju je osobno smislio sam redatelj Alfred Hitchcock, pozicionirala je film kao najjeziviji horor svih vremena. Kritičari su bili podijeljeni u svojim sudovima, no odjek u kinima bio je tako sjajan da se film pretvorio u fenomen, pa je naposljetku dobio i četiri nominacije za Oscara, među ostalim i za režiju (sve je ostalo na nominacijama).

Kada je snimanje filma počelo pola godine ranije, malo tko je slutio da sudjeluje u nečem izuzetnom. Hitchcock je odabrao taj projekt jer mu se izjalovio jedan drugi. Htio ga je napraviti što jeftinije, a kako je u to doba puno radio za televiziju, u ekipu je pozvao i ljude s kojima se tamo okružio. Crnobijelu fotografiju (bio je to njegov zadnji film u toj tehnici) odabrao je stoga što je pojeftinjavala proces produkcije, a donekle i zbog ćudoređa, jer bi brisanje krvi u kupaonici, snimljeno u tehnicoloru, za standarde toga vremena izgledalo zbilja degutantno.

Prava na istoimenu knjigu Roberta Blocha dobio je za 9.000 dolara, a honorar Anthonyja Perkinsa, koji je igrao Normana Batesa, iznosio je 40.000 dolara, kao i svota koju je Marion Crane ukrala. Kuća iznad Batesova motela, inspirirana jednim platnom legendarnog Edwarda Hoppera, koštala je 15.000 dolara.

Film je naposljetku završen za skromnih 800.000 dolara, no kompanija Paramount nije ga pristala u cijelosti financirati, pa je redatelj uložio vlastiti novac. Nije požalio jer je od zarade na svjetskom tržištu dobio 15 milijuna dolara: ako se uračuna inflacija, to bi danas iznosilo više od 150 milijuna, što je profit na kojem bi mu pozavidio i Steven Spielberg.

Komentiraj