Marina Punat, predvodnik u nautičkom turizmu, sa svojim nagrađenim Restoranom Marina nezaobilazna je gastronomska destinacija na otoku Krku. Restoran radi tijekom cijele zime, a zahvaljujući polivalentnoj dvorani pogodan je i za poslovne skupove i evente
Prva marina na našoj obali Jadrana ove godine slavi značajan jubilej – 60 godina od svog osnutka. Marina Punat, osnovana 1964. kao zimovalište za tri sportske jedrilice njemačkog vlasnika, ubrzo je postala predvodnik u novoj gospodarskoj grani – nautičkom turizmu. Punih 50 godina bila je najveća marina na Jadranu, poznata po inovacijama u sigurnosti i tehnologiji te nagrađivana za svoja postignuća.
Ekologija i očuvanje okoliša oduvijek su bili temeljni principi poslovanja Marine Punat, a posljednjih desetak godina intenzivno se okreću održivom razvoju, s posebnim naglaskom na energetsku učinkovitost i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. To postiže kroz napredne sustave za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda te korištenje solarne energije. Potvrda uspješnosti je činjenica da se prva Plava zastava u jednoj marini zavijorila upravo u Puntu prije 26 godina.
Od 2024. godine, Marina Punat ponosna je članica prestižnog društva „Clean Marina“, udruženja koje okuplja marine s najvišim standardima zaštite okoliša pod okriljem britanskog udruženja The Yacht Harbour Association.
Dana 16. rujna 2024., Marina Punat primila je i Zlatno nautičko jedro za najbolju marinu 2024. godine u sklopu akcije Jutarnjeg lista „Ljeto uz Jutarnji“. Ovo priznanje rezultat je glasova 42.000 čitatelja portala Jutarnjeg lista te anketa provedenih među gotovo 6.500 nautičara, a Marina Punat prva je koja se po četvrti put ovjenčala tom titulom.
Zahvaljujući izvrsnoj prometnoj povezanosti otoka Krka s mrežom autocesta, Marina Punat je logičan izbor za nautičare iz srednje Europe, bilo za sezonsko porinuće plovila ili za cjelogodišnji smještaj brodica. S 850 brodica na moru i 500 na suhom vezu, Marina Punat predstavlja najznačajniji nautički resort na Jadranu, pružajući cjelokupni spektar usluga tijekom svih 365 dana u godini. Osim standardnih usluga marine i yacht servisa, tu se nalaze i supermarket, dvije nautičke trgovine, Hotel Kanajt 4* okružen s desetak mobilnih kućica u masliniku te dva restorana – „Marina“ i „9 bofora“.
NOVI RESTORAN MARINA
Jedan od najprepoznatljivijih sadržaja marine je poznati restoran Marina, koji je prošle godine potpuno rekonstruiran. U samo 12 mjeseci, na mjestu starog objekta izgrađen je moderan restoran, a vrijednost investicije iznosi 4 milijuna eura. Danas restoran može primiti oko 300 gostiju u nekoliko međusobno povezanih prostora, nazvanih prema dijelovima broda i vjetrovima karakterističnim za Puntarsku dragu.
Središnja sala „Štiva“ ima kapacitet od oko 120 mjesta, uz poluotvorenu i otvorenu terasu te lounge zonu „Tambuć“, okruženu vodenim površinama. Uz lounge zonu se smjestilo suvremeno dječje igralište, prigodno zasjenjeno i ograđeno.
Na katu se nalazi ekskluzivnija sala „Bava“ sa 60-ak mjesta i posebnim a la carte jelovnikom. Osim elegantnog uređenja, salu krasi atraktivan panoramski pogled prema zapadu i stotinama brodica na vezu, a zalasci sunca su posebno impresivni.
Arhitektonsko rješenje restorana Marina potpisuje studio Abstracto, dok je za uređenje interijera zaslužan studio Vilo. Posebnu zanimljivost čine oslikane keramičke pločice, djelo lokalne umjetnice Marije Brusić Kovačice, koje su izrađene krajem 80-ih za stari restoran, a prilikom rekonstrukcije su sačuvane i uspješno integrirane u novi interijer.
Novost u restoranu su i dvije polivalentne dvorane – konferencijska soba „Tramuntana“ na katu te multifunkcionalni prostor „Timunjerija“ u prizemlju, pogodan za manje poslovne skupove, PR događanja i slične evente.
Restoran Marina nezaobilazna je gastronomska destinacija na otoku Krku, jednako popularna među nautičarima i gostima otoka. Restoran je 2022. godine dobio prestižnu gastronomsku oznaku Falstaff, a novi restoran Marina je 2024. godine nagrađen s 2 vilice Falstaff kao najbolje ocijenjeni restoran na otoku Krku. Također, nakon obnove ponovno je uvršten među Top 100 hrvatskih restorana prema izboru Gastronauta. U zimskim mjesecima, kad se većina restorana na otoku Krku zatvori, vrata restorana Marina ostaju otvorena.
Internacionalna publika nautičara iz tridesetak europskih zemalja očekuje klasična jela europske kuhinje, ali rado će kušati i nešto novo. Meni restorana temelji se na sezonskim i lokalno uzgojenim namirnicama te spaja tradicionalnu krčku kuhinju sa suvremenom interpretacijom. Kombinacija domaćih jela, haute cuisine i modernih trendova poput street-fooda i lean cuisine kreira raznolik jelovnik, prilagođen svakom ukusu, a vinska karta bogata je probranim vinima malih vinara, pa vrijedi uzeti si vremena i odabrati nešto novo.
Moderno organizirana kuhinja omogućava da se u isto vrijeme pripremaju sirova jela poput carpaccia i sushija do kuhanih i pečenih specijaliteta, kruh se peče u krušnoj peći, a postoji i veliki grill na drva.
Također, sezonski jelovnik donosi jela od lokalno uzgojenih ili svježe ulovljenih namirnica, s autentičnim nazivima na čakavskom narječju, što omogućava gostima da nauče pokoju „domaću besedu“. Na jelovniku nikad ne nedostaje kvarnerskih škampi, svježe ribe i morskih specijaliteta, a s dolaskom hladnijih dana počinje sezona lova na jadranske lignje, pa su „lignje na padelu“ čest specijalitet na stolu. Voditeljica hrane i pića u Marini Punat, Kristina Mrakovčić, podijelila je s nama recept za ovo fantastično bodulsko jelo.
JADRANSKE LIGNJE NA PADELU
0,5 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 kg liganja izrezanih na kolutiće
1 žlica sitno sjeckanog češnjaka
1 dl bijelog vina – Vrbnička žlahtina
5-6 cherry rajčica
mediteransko začinsko bilje (ružmarin, peršin, majčina dušica…)
sol, papar
1,2 kg kuhanog krumpira
riblji temeljac
narezane crne masline
sjeckani peršin
Najprije oguliti i skuhati krumpir narezan na četvrtine.
U prethodno zagrijanu, vruću tavu ili plitki lonac s debljim dnom dodati narezane lignje, kratko pirjati na maslinovom ulju, dodati žlicu češnjaka i bijelo vino. Poklopiti posudu i pustiti da lignje puste svoj sok.
Nakon toga dodati cherry rajčice, mediteransko bilje, sol i papar prema ukusu te pirjati sve zajedno oko 15 minuta da se sljube okusi. Vrlo je važno da vino u potpunosti ispari.
Po potrebi dodati malo ribljeg temeljca. Ukrasiti sitno nasjeckanim svježim peršinom i narezanim crnim maslinama.
Komentari