Glasovac: “SDP će podmiriti trošak za postavljanje plakata u Sisku”

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac istaknula je gostujući u N1 Studiju uživo kako je važno da postupak obnove nakon potresa bude transparentan te da se europska sredstva, kao i donirana, ne zloupotrebljavaju, s obzirom na to da loša iskustva već imamo.

Kaže da je Europska unija pokazala solidarnost i pomogla s direktnim stavljanjem na raspolaganje sredstava iz Fonda solidarnosti, no mi često zaboravljamo da je rok za korištenje tih sredstava ograničen i kratak, što je istaknula kao potencijalan problem.

“Imamo mogućnost koristiti ih, osim Zagreba, i za obnovu Sisačko-moslavačke županije, a koliko mi je poznato, rok je 18 mjeseci. Hrvatska od potresa u Zagrebu je tek sad u poziciji, da raspisuje javne natječaje za korištenje tih sredstava. Moramo paziti da nam se ne bi dogodilo da i ono što imamo na raspolaganju ne znamo kako iskoristiti zbog svoje neorganiziranosti ili nesposobnosti”, rekla je Glasovac.

SDP će podmiriti trošak plakata

Glasovac je komentirala i plakate u Sisku. Kristina Ikić Baniček, podsjetimo, gradonačelnica Siska i članica predsjedništva SDP-a, u gradu je postavila desetak jumbo plakata kojima je poslala poruku da Siščani neće morati sufinancirati obnovu.

Glasovac kaže kako ona to ne bi napravila, ali jasno joj je, da je posegnula za ovom mjerom, gdje su Siščani pobijedili loše namjere ove vlade. A kako ova priča ne bi služila da daljnju politizaciju, SDP će podmiriti trošak za postavljanje plakata, tako da to Siščane neće koštati niti jedne kune, pojasnila je.

Glasovac se osvrnula se na komentar da je bačena ljaga na poslijeratnu obnovu.

“Ako nemate što skrivati, ne vidim razloga da se o tome ne provede rasprava. Ako je i jedna kuća obnavljana na način da je bilo fuša, da se svjesno gradilo kuće za koje se znalo da neće odoljeti nepogodama, svjesno se dovelo u opasnost obitelji, koje su danas mogle imati krov nad glavom, ali mi to nećemo nikad znati bez istražnog povjerenstva.

Da je i jedna, i da je do ovoga došlo što se možda kralo na materijalu, netko za to mora odgovarati”, rekla je Glasovac.

Zabrana ustaških simbola

Inicijativa židovske općine, da se zakonom zabrane ustaški simboli, ide u dobrom smjeru, ističe potpredsjednica SDP-a. Kaže da se hrvatska država mora se jasno odrediti i u praksi, ne samo Ustavom i zakonima, protiv bilo kakvih veličanju totalitarnih i ustaških režima.

“Što prije stavimo točku na to, moći ćemo se okrenuti sadašnjosti i budućnosti. Moramo biti svjesni da bez podrške HDZ-a taj zakon neće proći”, kaže potpredsjednica SDP-a.

 

Komentiraj