550 hrvatskih znanstvenika potpisalo “Apel za klimatsku akciju”

Više od 550 hrvatskih znanstvenika potpisalo je tijekom prosinca 2019. “Apel za klimatsku akciju” koji je danas predan Vladi, Saboru, Uredu predsjednika i Ministarstvu zaštite okoliša.

“Mi, znanstvenici, na temelju svih raspoloživih znanstveno utemeljenih činjenica, zaključaka eksperimentalnih mjerenja i terenskih opažanja te teorijskih modeliranja tvrdimo da se radi o krizi, zapravo o izvanrednom stanju, te svojim znanstvenim autoritetom pozivamo institucije da odgovarajućim i ambicioznim mjerama stvore preduvjete za sustavno i sveobuhvatno suočavanje s tim izvanrednim stanjem”, poručili su.

Izdvojili smo nekoliko zahtjeva, hitno proglašenje klimatskog izvanrednog stanja na razini Republike Hrvatske, uključenje znanstvenika svih profila u procese donošenja politika vezanih za klimatsku krizu, rad na sustavnom i aktivnom podizanju svijesti opće javnosti o klimatskoj krizi, što uključuje i razvoj obrazovnih tema iz područja održivog razvoja koji trebaju biti implementirani u školske kurikulume, hitnu implementaciju programa sustavne tranzicije prema održivoj energetici s konačnim ciljem potpunog obustavljanja projekata ekstrakcije i eksploatacije fosilnih goriva, prepoznavanje i poticanje niskougljičnih zanimanja i životnih stilova te prateće infrastrukture, poticanje lokalne proizvodnje, distribucije i trgovine  koja ne uključuje transport proizvoda iz udaljenih zemalja.

550 hrvatskih znanstvenika potpisalo Apel za klimu! Predaju ga Vladi, Saboru, Ministrstvu zaštite okoliša, Predsjedniku RH….

Posted by Nacional News Magazin on Tuesday, January 14, 2020

“Klimatska kriza, u svoj svojoj zastrašujućoj realnosti, jest test zrelosti naše civilizacije u cjelini, poziv za buđenje, ali i jedinstvena prilika za globalnu transformaciju prema održivom društvu. Da bismo postigli te ciljeve, potrebno je zajedničko djelovanje cijelog čovječanstva. Dobar početak je proglašenje klimatskog izvanrednog stanja. No, ključno je sustavno djelovanje u skladu s time. To je zahtjev koji isključuje lažne alibije tzv. malih zemalja. To je zahtjev koji podrazumijeva zajedničko, sinergijsko djelovanje svih ljudskih djelatnosti. Naposljetku, to je zahtjev koji isključuje bilo kakvu diskriminaciju te poziva na solidarnost među generacijama, među rasama, vjerama, državama, svim mogućim opredjeljenjima, kao i solidarnost spram drugih živih bića”, poručili su znanstvenici dodajući kako su na raspolaganju svim institucijama u sučavanju s izazovima klimatskog izvanrednog stanja.

 

 

Komentiraj