Capak pojasnio zašto su sljedeća dva do tri tjedna ključna

Autor:

02.04.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Photo: POOL/FAH

POOL/FAH

Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak za N1 je komentirao zašto su sljedeća dva do tri tjedna ključna za borbu protiv koronavirusa.

“Još uvijek imamo puno ljudi u samozolaciji, oko 20.000 ljudi, mnogi su od njih bili u kontaktu s oboljelima, i iz tog bazena se regrutiraju novi pozitivni. Jako je bitno da poštuju mjeru samoizolacije, da bi se stvorila tampon zona i da ne obole i novi ljudi. Jako je bitno da sad ne popuštamo i da što više smanjujemo socijalni kontakt”, kazao je Capak, dodavši kako su u samoizolaciji i asipmtomatski kliconoše kao i oni koji imaju koronavirus, ali to ne znaju.

“Ako uspijemo to obuzdati, imat ćemo povoljnu epidemiološku situaciju”, dodao je.

Capak je izjavio i kako se Nacionalni stožer trudi ne zaustavljati gospodarstvo kao ni ono što je bitno za elementarni život građana.

“Epidemiološki dio – mi smo zbog tih migracija koje su nastale u vrijeme potresa uveli tu mjeru, dakako, uz iznimke. Mislimo da u ovom trenutku ne bismo popuštali mjeru ograničenja kretanja jer su nam sljedeći tjedni ključni za obuzdavanje širenja infekcije. Nakon toga, analizirat ćemo situaciju i uvedene mjere ćemo popuštati po prioritetima”, poručio je Capak, zatraživši od građana strpljenje.

“Predložio bih građanima da budu strpljivi i da slušaju preporuke Sožera. Preporučio bih im da se strpe neko vrijeme, i kad epidemiološka situacija bude povoljna, dopustit ćemo da se neke od mjera maknu kako bi i građanima bilo lakše. Nije naš cilj da ograničavamo građane već da obuzdamo infekciju”, zaključio je Capak.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.