Infektolog Klinike “Fran Mihaljević” potvrdio realnu opasnost od koronavirusa u Hrvatskoj

Autor:

Zagreb: Konferencija s temom značajnog povećanja oboljelih od gripe i upale pluća 19.01.2019., Zagreb, Mirogojska 8 - Konferencija za medije s temom znacajnog povecanja broja bolesnika s teskom gripom i upalom pluca hospitaliziranih u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljevic.  Doc. dr. sc. Marko Kutlesa - procelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Infektolog Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, za Novu TV je potvrdio u četvrtak realnu opasnost od pojave zaraze novim kineskim korona-virusom i u Hrvatskoj.

Kutleša je kazao da treba biti na oprezu, ali i dodao kako je mala vjerojatnost da se to dogodi idućih dana te da su zdravstvene ustanove spremne i za najgore situacije i prihvat potencijalnih pacijenata.

“Opasnost je realna, ali mogućnost da se dogodi nešto tragično u sljedećih nekoliko dana sigurno ne postoji. Moramo biti na oprezu i pripremati se za najgoru situaciju”, izjavio je Kutleš.

“Već sutra može se dogoditi da neki pacijent dođe u Hrvatsku s takvim simptomima i epidemiološkom anamnezom koja će upućivati na taj virus”, tvrdi Kutleša.

Istaknuo je da u slučaju četvero oboljelih u Velikoj Britaniji nije potvrđen slučaj zaraze koronavirusom te kako je moguće da je riječ o običnoj gripi, a navodi da će ozbiljan razlog za brigu biti pojava oboljelog koji nikada nije bio u Kini.

Infektolog je opisao i simptome zaraze.

“Slični su respiratornim virozama – povišena temperatura, kašalj, šmrcanje, a ako su zahvaćena pluća – i otežano disanje. S obzirom da za sad nema lijeka za novi virus, protokolom je predviđeno simptomatsko liječenje, koje u težim slučajevima predviđa primjenu kisika te mjere intenzivnog liječenja poput mehaničke ventilacije te čekanje da “vrijeme učini svoje i da pacijent ozdravi”, pojasnio je Kutleša, dodavši da je prvenstveno potrebno fokusirati se na to da zaraženi ne prošire virus.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.