4/5 KORAKA Sabor u srijedu možda glasuje i o povjerenstvu za Agrokor

hina

Saborski zastupnici plenarni radni tjedan u srijedu započinju glasovanjem o raspravljenim točkama, a ‘izbruse’ li HDZ i SDP detalje političkog dogovora, konačno bi se moglo glasovati i o saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor.

Ovih se dana neslužbeno moglo čuti da su HDZ i SDP navodno dogovorili raspodjelu mjesta u tom tijelu i to na način da HDZ-u i partnerima pripadne pet, a oporbi četiri mjesta.

Na povjerenstvo za Agrokor SDP inzistira još od proljeća, a vladajući HDZ je najprije tvrdio da će podržati tu inicijativu no naknadno je reterirao i promijenio mišljenje.

SDP je na to odgovorio ultimatumom: ili će se osnovati istražno povjerenstvo ili SDP neće podržati već dogovreno imenovanje trojice sudaca Ustavnog suda.

Iz HDZ-a se pak moglo čuti posljednjih dana kako bi podržali povjerenstvo za Agrokor s tim da nikako ne pristaju da se njegovo osnivanje vezuje uz izbor ustavnih sudaca.

Upravo stoga pitanje je kakav bi mogao biti redoslijed glasovanja – hoće li, dođe li uopće do toga, prvo biti glasovanje o sucima ili će se osnovati povjerenstvo.

Iz HDZ-a i SDP-a  u utorak tvrde  kako su “vrlo blizu” usuglašavanju no ne i hoće li u srijedu ujutro glasovati o te dvije točke.

“Mišljenja smo da to treba odraditi čim prije, ako smo dogovorili što je trebalo dogovoriti, ako smo postigli konsenzus na izboru ustavnih sudaca, ako smo suglasni s radom istražnog povjerenstva nemamo razloga za daljnje odugovlačenje. Bitno je što prije upotpuniti i izabrati suce Ustavnog suda. Ne želimo da bude neka stanka između punog i djelomično punog saziva Ustavnog suda jer ovih dana ističe mandat jednom od sudaca pa nemamo razloga odugovlačiti”, rekao je Bačić.

Iako ističe kako je HDZ-u “svejedno i apsolutne nema veze koja će odluka ići prije ili poslije” no i dodaje da bi bilo ispravno da ona točka koja je prije raspravljena bude i prije odlučivana “što znači da bi bilo ispravno da se najprije izaberu suci Ustavnog suda”.

SDP-ov Arsen Bauk pomake u pregovorima u utorak je mjerio ‘petinama’. “Danas smo na četiri petine koraka. To znači da smo prešli jedan mali put bliže odluci da u primjereno vrijeme izaberemo istražno povjerenstvo za Agrokor i ustavne suce”, rekao je.

Nije htio precizirati i hoće li pregovori završiti do sutra ujutro kada bi se o tome moglo glasovati.

“Ne bih sad predviđao sutra, prekosutra, petak, slijedeći petak. Kad dogovorimo sve onda ćemo glasovati”, poručio je.

Prijedlog saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav je bio da se za ustavne suce izaberu dva dosadašnja suca Miroslav Šeparović i Mato Arlović te zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec.

Nakon glasovanja o dosad odrađenim točkama, zastupnici bi rad trebali nastaviti raspravom o prijedlogu Zakona o upravnoj inspekciji, a do kraja tjedna pred njima je 18 točaka planiranog dnevnog reda, od kojih čak 11 čine različita izvješća iz 2015. i 2016. godine.

Komentiraj