‘Crna lista dužnika’ vraća se u lipnju 2020. godine

Kako doznaje iz neslužbenih informacija iz bankarskih krugova, Jutarnji list javlja da su banke odlučile ponovo uspostaviti jedinstveni Registar obveza po kreditima (HROK) svojih klijenata koji im omogućuje razmjenu podataka o zaduženosti građana.

Hrvatska udruga banaka registar je pokrenula 2004., a u svibnju prošle godine stavljen je izvan snage zbog usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka u Europskoj uniji. Registar, prema nepotvrdenim najavama, Udruga namjera uspostaviti sredinom iduće godine.

Službenu potvrdu vraćanja registra nije bilo moguće dobiti ni u Hrvatskoj udruzi banaka, ni u najvećim poslovnim bankama. Dio banaka koje je Jutarnji list kontaktirao podržao je povratak HROK-a u uporabu.

Registar je sadržavao podatke o prekoračenjima po tekućem računu, kreditima, kreditnima karticama, leasingu i drugim obvezama prema bankama i drugim pružateljima financijskih usluga, a na osnovi tih podataka, HROK bi sačinio kreditno izvješće o građaninu, uz suglasnost klijenta banke.

Izvješće se moglo zatražiti u HROK-u i u svih 20 banaka i štedionica koje su osnovale tvrtku za vođenje registra.

Komentiraj