Karlovac će tijekom lipnja i srpnja slaviti svoj 437. rođendan, bogatim programom koji počinje 25. lipnja glazbenim programom uz svečano otvorenje s podizanjem gradskog barjaka, a završava 13. srpnja na Dan grada, svečanom sjednicom Gradskog vijeća i rođendanskim balom na Trgu Josipa bana Jelačića.

U međuvremenu će se održati čitav niz priredbi, festivala, natjecanja i općenito zabavni program, najavljeno je u srijedu na tiskovnoj konferenciji na Starom gradu Dubovcu. Od danas traju i prijave za jednu od 437 pozicija na tradicionalnom rođendanskom balu na “starom placu”, odnosno Trgu Josipa bana Jelačića koji će se održati 13. srpnja, a za što se mogu prijaviti domaći plesni parovi i turisti.

Predstavljajući bogate “Karlovačke kulturne susrete”, koji su samo dio sadržaja, direktor Gradskog kazališta “Zorin dom” Srećko Šestan rekao je da Karlovčani očito svoje godišnje odmore uglavnom koriste iza 13. srpnja kako bi mogli pratiti mnogobrojne programe, jer je odaziv na sve priredbe odličan, a PR učinak mnogih sadržaja, primjerice rođendanskog bala, stalno raste. Na uloženu kunu kroz medijski se prostor gradu vrate najmanje dvije ili dvije i pol “PR kune”, jer je učinak vidljivosti karlovačkog rođendanskog slavlja svake godine sve veći. Osim toga, kazao je Šestan, cijeli je program realiziran sa samo 400.000 kuna zahvaljujući entuzijazmu, jer da po ekonomskoj računici taj program objektivno vrijedi najmanje dva milijuna kuna.

Tesla Radio Festival, Međunarodna ljetna škola gitare, Hrvatska flautistička akademija, Karlovački kazališni festival, Međunarodni festival folklora, programi obljetnice komornog i puhačkog orkestra, veslačka regata i mnoštvo drugih sportskih susreta – sve su to višednevni sadržaji, neki sa svjetski izrazito renomiranim imenima, a sudionici su iz 30-ak europskih i svjetskih zemalja, rekla je pročelnica gradske uprave Andreja Navijalić. Sve je to, dodala je, rezultat usklađenosti gradske uprave, javnih ustanova, udruga civilnog društva i pojedinaca, jer bez toga ne bi bilo moguće realizirati ovako kvalitetan, bogat i dugotrajan program na mnoštvu lokacija, na prirodnim pozornicama, Starom gradu, kazalištu Zorin dom i drugdje.

Gradonačelnik Damir Jelić pozvao je na slavlja sve Karlovčane i stanovnike županije, ali i susjede iz Zagreba, BiH i Slovenije, istaknuvši da još radi na jednoj ozbiljnoj senzaciji koja bi se mogla dogoditi – da hrvatska nogometna reprezentacija sastavljena od gradonačelnika dođe 12. srpnja zaigrati protiv reprezentacije Karlovačke županije. Izrazio je nadu da će se odazvati gradonačelnici s juga i sjevera te “doći u grad susreta, u srce Hrvatske, da istrče u šahovnicama protiv ljutog protivnika”.

Govoreći o uloženom trudu i novcu za proslavu, Jelić je rekao da “tako uloženo sjeme uvijek negdje rodi”, pa tako prošle godine u tim danima u Karlovcu i okolici nije bilo slobodnih hotelskih kreveta. Stoga se razmišlja o novim linijama u gradskom proračunu za “produbljivanje” sadržaja u turizmu, odnosno proširivanje turističkih kapaciteta, čime se kratkoročno i dugoročno mogu otvoriti nova radna mjesta te sve šire promovirati Karlovac.

Komentiraj