Anto Đapić objavio kandidaturu za predsjednika, želi veće ovlasti

Anto Đapić, predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO), objavio je u subotu kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske, javlja N1.

Đapić je, u dvorani u kojoj je objavio predsjedničku kandidaturu, izvjesio zastavu HOS-a.

Đapić se zalaže za proširenje ovlasti predsjednika Republike Hrvatske. Prema njegovom viđenju funkcije, predsjednik bi, između ostalog, imenovao vodstvo obavještajne zajednice, veleposlanike te bi odobravao planove razvoja Hrvatske vojske. Bio bi zadužen i za imenovanje ravnatelja javnog medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije.

Đapić smatra kako ima prednost pred svim ostalim kandidatima jer je blisko surađivao s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, piše N1, a dugo godina je bio predsjednik HSP-a i osječki gradonačelnik.

U novom Đapićevom Ustavu, i model Republike bi bio redefiniran u rasponu od predsjedničkog sustava bez vlade, do potpunog parlamentarnog sustava. Đapić time želi ojačati državu i postaviti jasan sustav odlučivanja i odgovornosti.

Na novinarski upit hoće li i ovog puta odustati i dati prednost Kolindi Grabar Kitarović, Đapić je poručio kako nema boljeg kandidata od njega. Aktualnoj predsjednici zamjera dovođenje Aleksandra Vučića u Zagreb “samo dva dana nakon izložbe o Jasenovcu u Ujedinjenim narodima, koju je postavila Republika Srbija”.

Komentiraj