Premijer osudio napade u Kninu i zatražio hitno sankcioniranje počinitelja

Premijer Andrej Plenković za HRT je komentirao brodogradnju, pregovore sa sindikatima, incidente u Kninu i sramotnu komunikaciju karijerne diplomatkinje Elizabete Mađarević.

Premijer je oštro osudio napade na pripadnike srpske nacionalne manjine u Đevrskama i Uzdolju pokraj Knina, kazavši kako je to krajnje neprihvatljivo. Poručio je kako očekuje da policija identificira počinitelje i uhiti ih.

Vjerujem da je ogromna većina naših građana za normalan, kvalitetan život, za suživot i za poštivanje prava nacionalnih manjina. Ovo su pojave koje su nedopustive u Hrvatskoj i nadam se da će počinitelji biti i pronađeni i što hitnije sankcionirani”, kazao je premijer, dodavši kako, unatoč tome što je “bilo nekih slučajeva u proteklo vrijeme, ne možemo konstatirati da je klima u društvu takva da bismo je ocijenili kao orijentiranu protiv manjina”.

Premijer je istaknuo kako je odluka o 3. maju donesena nakon temeljite analize i konzultiranja s relevantnim resorima te kako je bit odluke izdavanje jamstva u iznosu od 150 milijuna kuna za ponovno pokretanje proizvodnje i za smanjivanje gubitaka koje bi država eventualno mogla imati.

“Cijeli smisao ove operacije je da se u 3. maju  dovrše novogradnje koje su započete. To je se rađeno u kontekstu razgovora između uprave 3. maja i ministarstva gospodarstva s potencijalnim ili starim naručiteljima ili eventualno novim kupcima tih brodova. Smisao operacije je da bi novac koji bi se angažirao bio vraćen državi u trenutku kada bi se ti brodovi dovršili i prodali”, naglasio je Plenković, dodavši kako bi to omogućilo funkcioniranje brodogradilišta 3. maj dvije godine, a istodobno bi se išlo za tim da se pronađe novi strateški partner koji bi došao s novim idejama i restrukturiranjem, a u konačnici i s novim narudžbama.

O pregovorima sa sindikatima, kazao je kako će ih voditi na temelju financijske održivosti,  naglasivši kako su osnovice plaća u zdravstvenom sektoru, od 1. siječnja, povećane za 3% te kako novo povećanje, od 2% kreće s isplatama plaća za listopad.

Premijer je izrazio zadovoljstvo zbog potpore koju je Dubravka Šuica, kandidatkinja za europsku povjerenicu dobila na saborskom odboru za europske poslove, a komentirao je i rasističke ispade karijerne diplomatkinje Elizabete Mađarević, kazavši kako je to nedopustivo i nevjerojatno.

“Ne pamtim da se nešto takvo dogodilo u 30 godina hrvatske diplomacije u smislu stava, a još pritom to napraviti na mandatu u zemlji primateljici, konkretno Njemačkoj, zaista je nedopustivo”, smatra premijer.

Što se tiče bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića, premijer je kazao kako ne može  niti ima uvid u bilo kakve radnje koje poduzimaju policija i državno odvjetništvo.

Komentiraj