40 je godina od filma ‘Frances’ u kojem je Jessica Lange ostvarila ulogu života

“Frances” je potresna filmska drama o ženi sukobljenoj i s društvenim sustavom, ali i s vlastitim demonima. Jessica Lange glumeći Frances ostvarila je možda i najveću ulogu svog života. Film je svoju premijeru imao 3. prosinca 1982. godine.

Drama je to i biografija kazaližne i filmske glumice Frances Farmer. Godine 1931., kad je imala šesnaest godina, Frances (Jessica Lange) pobuđuje pozornost svojega grada školskom zadaćom u kojoj je napisala da je “Bog umro”. Neki je hvale, no većina je napada. Dobro se slaže jedino s Harryjem Yorkom (Sam Shepard), mladićem angažiranim u lokalnoj predizbornoj kampanji na strani ljevičarskog kandidata. Ali, glavnu riječ u Francesinom životu ima agresivna majka Lillian, a otac Ernest je slabić.

Frances odlazi u New York da bi postala glumica. Tamo je zapaze predstavnici holivudskih producenata i pozovu u Hollywood. U dvadeset i prvoj godini dobiva glavnu ulogu u filmu “Dođi i uzmi”, vodećih redatelja Howarda Hawksa i Williama Wylera te postaje velika zvijezda. Unatoč uspješnoj premijeri u njezinu rodnu gradu, razočarana je licemjerjem gradskih moćnika. Da bi povratila samopouzdanje, odlazi u New York gdje glumi u kazalištu. Glavnu ulogu u svom kazališnom komadu dodijeli joj poznati ljevičarski dramatičar Clifford Odets s kojim se uskoro i oženi, ali je on vrlo brzo napušta.

Od tog trenutka Frances sve ide naopako. Počinje piti, sukobljava se s policijom zbog neznatnog prometnog prekršaja, svađa se sa šefovima holivudskih studija i uskoro je kazne zatvorom. Umiješa se njezina majka i zatvorska je kazna zamijenjena boravkom u psihijatrijskoj bolnici gdje Frances psihički unište. Godinama će boraviti u psihijatrijskim ustanovama gdje će je podvrgavati neprimjerenim metodama liječenja. Tek 1958. godine, kada je Frances blizu pedesete, bit će joj vraćena sva građanska prava i omogućen relativno mirniji život.

 

Komentiraj