40 godina je od premijere filma Isijavanje – The Shining

Kad se film Isijavanje, nastao prema istoimenom romanu majstora horora Stephena Kinga, pojavio u kinima, reakcije publike i kritike bile su užasne. Priča o ludilu obitelji Torrance i paranormalnim događanjima koje proživljavaju u praznom hotelu u brdima Colorada za kritičare je bila toliko grozno snimljena da su redatelja Kubricka i glavnu glumicu Shelley Duvall nominirali za dvije Zlatne maline, a čak ni te ‘nagrade’ nisu mogli osvojiti. Istodobno, Stephen King se javno odrekao te ekranizacije zbog Kubrickovih odstupanja od knjige. Posebno mu je zamjerao što je lik Torranceove supruge, koju je glumila Duvall, pretvorio u običnu histeričnu ženu koja je tu ‘samo da vrišti i bude glupa’.

“To nije lik o kojem sam pisao” – govorio je King, čiji scenarij za film Kubrick navodno nikad nije ni pročitao.

No Duvall nije vrištala samo kako bi se uživjela u ulogu. Opsesivni Kubrick ju je stvarno doveo do ruba živaca kako bi što vjernije prikazala strah pred kamerom. “Moraš izgledati očajno, svima tratiš vrijeme, požuri, napravi tako kako sam ti rekao”, rekao je redatelj glumici u jednom od snimljenih trenutaka ‘iza kamere’.

Prema glavnom glumcu Jacku Nicholsonu, Kubrick se ponašao ipak ‘ljudski’, dok je Shelley doslovno mučio. Držao ju je izoliranom danima kako bi što uvjerljivije odglumila Wendy, zarobljenu u pustom hotelu sa podivljalim mužem. Duvall nije smjela komunicirati s bližnjima, a kada su snimali slavnu scenu s bejzbolskom palicom, natjerao ju je da je ponovi 127 puta. Glumičine natečene crvene oči u sceni rezultat su pravog plakanja. Redatelj nije dao filmskoj ekipi da suosjeća s umornom glumicom te im je to često ponavljao na setu.

Nakon snimanja, Duvall je Kubricku dala ispale pramenove svoje kose da mu pokaže pod kolikim je stresom bila.

Komentiraj