HINA/ SFeraKon/ ua

39. SFeraKon od 12. do 14. svibnja s naglaskom na regionalne suradnje

Najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe 39. SFeraKon održat će se u Zagrebu od 12. do 14. svibnja, a ove godine organizatori ponovno najavljuju brojne zanimljive goste s posebnim naglaskom na atraktivne regionalne suradnje.

Konvencija koja okupi više od tisuću posjetitelja ove godine najavljuje oko 150 točaka programa na proširenom prostoru zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a zbog povećanog opsega događanja organizatori su za goste pripremili i posebnu chill out zonu.

Kako se ističe u najavi programa, počasni gosti ovogodišnjeg SFeraKona su “zvučno ime svjetske književnosti”, britanski pisac i autor više od 50 romana za djecu, mladež i sve one koji se tako osjećaju James Lovegrove, i Dalibor Talajić, “ozbiljna ‘faca’ iz svijeta stripa”, Marvelov crtač koji je nedavno došao u centar svjetske i domaće javnosti nacrtavši strip “Madaya Mom” o ratu u Siriji, nastao iz SMS-ova koje je nepoznata majke petero djece iz opkoljenog sirijskog grada Madaye razmjenjivala s novinarima ABC Newsa.

Također, u goste dolazi i inženjerka “life support” sustava pri Europskoj svemirskoj agenciji Justyna Anna Barys, 26-godišnjakinja uvrštena na Forbesovu listu “30 ispod 30” u kategoriji industrije kao jedna od najtalentiranijih mladih znanstvenika u svijetu.

Ovogodišnji će SFeraKon posjetiti i članovi crnogorskog Festivala fantastične književnosti Refesticon, koji se održava dva tjedna nakon SFeraKona, a koji će biti na raspolaganju za izmjenu iskustava svim posjetiteljima.

SFeraKon će ugostiti i članove Celjske književne udruge koja će predstaviti Supernovu – slovenski tiskani časopis za spekulativnu fikciju, trenutno jedini u Sloveniji koji se bavi tim žanrom.

Poziv za objavu u časopisu namijenjen je i hrvatskim autorima, a osim što će pričati o samom časopisu, novi predsjednik Udruge i urednik Supernove Bojan Ekselenski, i sam autor niza knjiga i priča, predstavit će i neke nove događaje na slovenskoj sceni, među kojima i KuniKon, novi trodnevni događaj u Velenju.

Specijalni cosplay gosti dolaze iz Srbije – Udruga Sakurabana, kao i Udruga Valinor. Članovi udruge Sakurabane pričat će na SFeraKonu o povijesti cosplaya – kostimiranja u fikcijske likove, o cosplay make-upu, zatim će podučavati o vještini izrade štapića s mističnog Istoka.

Bogdan iz Udruge Valinor predstavit će svoj kompleksni kostim za kojeg je od ideje do provedbe bilo potrebno čak dvije i pol godine, te pomoći Tajani Štasni održati radionicu “Uvod u cosplay – odljev glave”.

Ove godine gosti SFeraKona moći će se družiti i s mađarskim fandomom: Noemi Istenes iz organizacije MondoCona, jedne od najvećih mađarskih geek konvencija koja se održava po jedan vikend u proljeće, ljeto i jesen, održat će predavanje o japanskim horor legendama te otkriti zašto je mnoštvo filmova i igara temeljeno upravo na japanskoj mitologiji.

Osim Noemi, predavanje će održati i glavni organizator MondoCona Szekeres András Márk koji će pričati o potrazi za besmrtnošću u kineskoj kulturnoj tradiciji te povezanosti s kineskim misticizmom – npr. zašto kung-fu borci trče po zidovima u wuxia filmovima.

Na konvenciji će se predstaviti i niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom, a organizatori najavljuju i brojne igraonice, turnire, te demonstracije RPG igara, kao i sajam knjiga, prodajnu izložbu i radionicu izrade nakita uz brojne kostimirane goste.

Dodijelit će se i nagrade; Sfera, za najbolja ostvarenja iz područja SF-a po prvi puta objavljena i/ili prikazana na hrvatskom jeziku u toku prethodne kalendarske godine, i Sferica, za radove prijavljene na godišnji natječaj za najbolje likovne i literarne radove djece osnovnih i srednjih škola na zadanu temu.

Komentiraj