Predsjednik Trgovačkog suda odgovorio na Kolakušićeve optužbe za korupciju

Predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić u četvrtak je u priopćenju odbacio optužbe Mislava Kolakušića o korupciji na Trgovačkom sudu. Radić je odbacio informacije o korupciji na Trgovačkom sudu i tvrdnje Kolakušića koji je naveo da je 7113 predmeta dodijeljeno točno određenim sucima ‘koji su poslušnici Nine Radića’.

Priopćenje predsjednika Trgovačkog suda u nastavku Vam prenosimo u cijelosti:

“Hrvatskoj javnosti Mislav Kolakušić je dana 22. travnja 2019. godine izrazito senzacionalistički objavio navode o korupciji u dodjeli predmeta na Trgovačkom sudu u Zagrebu radi kojih su, on i odgovorne osobe udruge koju predstavlja, podnijeli kaznenu prijavu protiv predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu. Putem društvenih mreža i drugih medija kontinuirano prikazuje Ninu Radića kao izvor korupcije u Republici Hrvatskoj.

Radi prava i dužnosti na objavu točne informacije daje se priopćenje, kako slijedi;

Kolakušić je iznio neistine o korupciji na Trgovačkom sudu u Zagrebu kada je naveo da je 7113 predmeta, prilikom prve dodjele u rad, poslije predaje na sud, ručno dodijeljeno točno određenim sucima koji su poslušnici Nine Radića. Neistine agresivno objavljuje u medijskom prostoru i dijeli putem društvenih mreža koje izrazito profesionalno uređuje. Svakodnevnim ponavljanjem neistine od dana 22. travnja 2019. godine utječe na javno mnijenje, neosnovano ugrožava i šteti radu Trgovačkog suda u Zagrebu i predsjednika suda osobno. Mislav Kolakušić, kao potpuni pravni profesionalac, stalnim i namjernim prozivanjem za navodno kazneno djelo Nine Radića, stvara posebne okolnosti kod opće javnosti. Predsjedniku suda nije dozvoljeno javno istupati na način kako to čini Kolakušić jer poštuje vladavinu prava, a u javnoj komunikaciji, naročito, Kodeks sudačke etike.

Kolakušićeve navode u cijelosti opovrgava službeno Izvješće o dodjeli predmeta kod osnivanja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, na temelju nadzora koji je zatražen i proveden.

Nije utvrđena nijedna povreda u 7113 predmeta kako ih je pobrojao Kolakušić.

Prema Kolakušiću, Nino Radić je u 7113 predmeta kontrolirao sve procese i protivno zakonu te Godišnjem rasporedu poslova, dijelio spise.
Kolakušić nije laik nego profesionalac sa specifičnim znanjima, koji zna kako se spisi dodjeljuju u rad na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Imao je uvid u sve procese rada što potvrđuju podaci iz objava na njegovim društvenim mrežama. Kolakušićeva tvrdnja je namjerna i konstantno ponavlja neistinite navode o korupciji predsjednika Trgovačkog suda u Zagrebu.

Međutim, prema izvješću Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za posljednje tri godine ( 2017., 2018. i 2019.) na Trgovačkom sudu u Zagrebu evidentirane su slovom i brojem, DVIJE, potpuno zakonite ručne dodjele predmeta i to spisa poslovni broj:
– Pom-21/2017 po zamolnici Trgovačkog suda u Dubrovniku, u pravnoj stvari tužitelja ISAR d.o.o. Dubrovnik, protiv tuženika VELETRŽNICA OPUZEN d.o.o. Opuzen, radi saslušanja zakonskog zastupnika – prema Godišnjem rasporedu poslova.
– P-4254/2008 u pravnoj stvari tužitelja ROBERT SIROVEC, vl. Obrtničke radnje RO-SI građenje i transporti, Švaljkovec 71, Sv. Križ Začretje protiv tuženika MILJENKO VUČINA, vl. obrta SNOOPY ugostiteljski i turistički obrt, Zagreb, Kažotićev trg bb, Zagreb. Ovaj parnični predmet je spojen s parnicom poslovni broj P-4298/2008, radi zajedničkog odlučivanja i osobno je Mislav Kolakušić dana 11. listopada 2013. potpisao presudu koju je izradila sudska savjetnica, koja presuda je odlukom Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske po žalbi potvrđena dana 13. veljače 2018. godine. Predmet P-4254/2008 dodjeljen je ručno 2018. godine radi iskazivanja “riješenim” uređujućoj sudskoj savjetnici – prema Godišnjem rasporedu poslava.

Stranke koje su zatražile provjeru dodjele predmeta, poslije neistinitih navoda Kolakušića, ostvarile su pravo na uvid, dobile potpunu informaciju i nema nijednog slučaja nezakonite dodjele predmeta, što potvrđuje stanje spisa sudske uprave. I dalje je dozvoljena provjera dodjele predmeta i potpuna javnost rada suda.

Dakle, na temelju izvješća o obavljenom nadzoru, potvrđuju se navodi iz priopćenja suda od dana 25. travnja 2019. godine kao osnovani, u cijelosti.

Predsjednik sam Trgovačkog suda u Zagrebu, dužan sam štititi od laži i objeda sve suce i sudske savjetnike, službenike i namještenike, pošteno raditi i ne donositi popularne nego zakonite odluke.

Zahvaljujem svim sucima, sudskim savjetnicima, službenicima i namještenicima koji su u situaciji neistinitog prokazivanja suda za korupciju u cijelosti pokazali dostojanstvo i potpuno poštivanje vladavine prava jer Kolakušić je, brojkom od 7113 navodnih nezakonitih dodjela spisa, lažno prokazivao cijeli sustav (više od 300 ljudi radi na sudu), a ne samo mene kao predsjednika suda.

Trgovački sud u Zagrebu ima potpuno informatički uređenu dodjelu predmeta, svi procesi su računalno zapisani, a i sve ono što su suci zadnjih desetak godina radili (među njima i Kolakušić) ili trebali raditi.

Unatoč svemu navedenom, ipak se nadam da će Kolakušić savjesno, pošteno, marljivo i bez iznošenja neistina, štititi interese Republike Hrvatske na jezicima europske obitelji u EU parlamentu zajedno s ostalim hrvatskim parlamentarcima”, poručio je Nino Radić u priopćenju.

Komentiraj