Nastavlja se koncertna sezona Opere HNK Ivana pl. Zajca

Autor:

Dorothy Bahwl

Koncertna sezona Opere HNK Ivana pl. Zajca, uz dvojicu glasovitih gostiju, dirigenta TaeJunga Leeja i solista na rogu Boštajna Lipovšeka nastavlja se, u četvrtak 31. siječnja, simfonijskim koncertom ‘Espen, Strauss, Mendelssohn’ s početkom u 19.30 sati.

Osim izvedbe Straussovog Prvog koncerta za rog, sa sjajnim Boštjanom Lipovšekom, i popularne Mendelssohnove Pete simfonije poznate i kao “Reformacijska“, ovaj koncert obilježit će i jedna praizvedba – mladi talijanski skladatelj Daniel Espen napisao je posebno za riječki orkestar djelo “The Eternal Return”.

“The Eternal Return” simfonijsko je djelo sastavljeno od pet balada povezanih međusobno kako filozofskom tako i finom glazbenom niti. Filozofski diskurs se odnosi na vlastita razmišljanja o cikličnosti života, situacijama vječnog povratka koja se stalno nameću.

Tijekom 2013. i 2014. osvojio je nekoliko internacionalnih nagrada za skladanje: prvu nagradu u Bresciji; njegov kvartet ‘Danza Visionaria’ izabran je u top deset kvarteta na međunarodnom natjecanju Seattle composer Alliance u SAD-u; dobitnik je treće nagrade na međunarodnom skladateljskom natjecanju Ilaria Rambaldi u Italiji; druge nagrade na međunarodnom natjecanju Busan Maru International Music Festivalu u Južnoj Koreji. Od 2006. Espen je vrlo aktivan i kao koncertni pijanist u Italiji i inozemstvu. Godine 2017. njegova simfonijska skica “Dance on the spring of life” osvojila je prvu nagradu na natjecanju povodom 150. obljetnice rođenja Artura Toscaninija te je izvedena u Modeni i Parmi.

Daniel Espen by Dorothy Bahwl

Ovom prigodom u Rijeku ponovno stiže maestro TaeJung Lee, jednako uspješan kao simfonijski i kao operni dirigent koji je vrlo brzo stekao reputaciju inspirativnog i predanog mladog dirigenta. Dugi popis njegovih suradnji s mnogim važnim orkestrima, festivalima, opernim kućama i opernim pjevačima zaista je impresivan. Asistirao je mnogim drugim svjetski priznatim dirigentima kao što su Sir Simon Rattle, Bertrand de Billy, Niels Muus, polazio je masterclass kod Bernarda Haitinka, Kurta Masura, Myung-Whuna, Jorme Panule i drugih. Njegov repertoar proteže se u širokom spektru od Mozarta do Mahlera pa sve do djela suvremene glazbe.

Maestro TaeJung Lee

Slovenski glazbenik Boštjan Lipovšek, koji će solistički nastupiti u izvedbi Straussovog Prvog koncerta za rog i orkestar, dobitnik je međunarodnih nagrada te stalni gost i suradnik poznatih europskih orkestara. Jednu od svojih prvih nagrada, studentsku Prešernovu nagradu dobio je 1996. godine upravo za izvedbu Prvog koncerta za rog i orkestar R.Straussa.

Slovenski glazbenik Boštjan Lipovšek

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.