350 godina od kaznenog postupka: Online znanstveni skup o Petru Zrinskom i Franu Krstu Frankopanu

Hrvatski institut za povijest u četvrtak i petak održava online znanstveni skup ‘Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan u hrvatskoj i europskoj povijesti’, povodom 350. obljetnice kaznenog postupka.

Znanstveni se skup održava u organizaciji i suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Zakladi Marija i Mirjan Damaška. Skup će u četvrtak u 13:30 sati otvoriti predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt.

Program skupa možete pogledati OVDJE, a skup možete gledati na YouTube kanalu instituta.

Na znanstvenom će skupu biti predstavljeno 26 priopćenja znanstvenica i znanstvenika iz Hrvatske, Mađarske i Njemačke koji će predstaviti nova istraživanja o Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, od kojih posebno valja izdvojiti inovativna priopćenja o raznim aspektima procesa Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu.

Izlaganja će obuhvatiti šest cjelina. U prvoj će se obraditi proces Zrinskom i Frankopanu s naglaskom na institucije i pravne koncepte. U drugoj pravna, kulturna i povijesna baština u sudskom spisu protiv Zrinskog i Frankopana, a u trećoj neposredni odjeci procesa u javnosti i propaganda bečkog dvora. Četvrta će cjelina predstaviti proces Zrinskom i Frankopanu u kontekstu procesa zbog pobune i veleizdaje u ranonovovjekovnoj Europi. Peta će cjelina donijeti nova istraživanja o političkim shvaćanjima Petra Zrinskog, dok će šesta cjelina obraditi djelatnosti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u povijesnom kontekstu svoga vremena.

Na kraju prvog dana znanstvenog skupa Ivana Horbec, Maja Matasović i Nella Lonza predstavit će projekt prvog prijevoda na hrvatski jezik spisa sa suđenja Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, uključujući neke dosada nepoznate dokumente.

 

Komentiraj