hina

35 VATROGASACA U AKCIJI Na Biokovu se požar širi na istok i sjever

Požar na Biokovu i dalje se širi prema istoku i sjevernom dijelu planine, manjim dijelom kroz bukovu šumu, nisko raslinje, škrape i udubine u kojima je suho lišće i trava visine do šezdesetak centimetara, kazao je u ponedjeljak županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Na Biokovu je danas 35 vatrogasaca prevezenih na 1400 metara visine helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva a njima u gašenju požara od jutros pomaže i jedan air tractor.

Dio požarišta na kojemu i dalje gori je na nepristupačnom terenu sjevernog dijela Biokova kojemu vatrogasci ne mogu priči, pa jedino zračne snage mogu obuzdati vatru, a na planini za sada nema vjetra, kazao je zapovjednik Glavina dodajući kako će se vatrogasci večeras krajem dana vratiti u Makarsku. Na Biokovu će ostati izvidnica s kojom će cijele noći ostati u neprekidnom kontaktu, a sutra u jutro vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja će ponovno na Biokovo.

Inače, jučer je uz pomoć kanadera, air-tractora i helikoptera HRZ-a odrađeno dosta posla, ali problem u gašenju vatre na Biokovu i dalje predstavlja visina od oko 1400 metara te konfiguracija terena na kojemu, prema riječima Glavine, požar se širi ,’nadzemno’ i ‘podzemno’ pa kroz travu, gusto i snažno raslinje vatra danima tinja.

Komentiraj