33 MILIJARDE $ Trump: “Mogao bi ukinuti pomoć Pakistanu”

epa

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u ponedjeljak da bi mogao ukinuti pomoć Pakistanu, dok je u vezi Irana ocijenio da je stiglo “vrijeme za promjene”, u svojim prvim tvitovima u 2018. godini.

“Sjedinjene Države glupo su zadnjih 15 godina dale 33 milijarde dolara pomoći Pakistanu, a oni zauzvrat nisu dali ništa osim laži i dvoličnosti, misleći da su naši čelnici idioti”, napisao je Trump u svojem prvom tvitu ove godine, objavljenom nešto poslije 7 sati ujutro. “Oni štite teroriste koje mi progonimo u Afganistanu. Dosta je bilo!”

New York Times je prošli tjedan objavio da Trumpova administracija ozbiljno razmatra mogućnost da ne isplati 255 milijuna dolara pomoći, smatrajući da Islamabad ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma na svojem teritoriju.

Američko-pakistanski odnosi pogoršali su još za vrijeme Obamine administracije koja je također osuđivala dvoličnost Pakistana, posebice prema talibanima u Afganistanu.

Trump je još u prosincu zaprijetio da mu više neće pomagati. “Svake godine plaćamo enormne iznose Pakistanu. Oni nam moraju pomoći”, rekao je predstavljajući strategiju nacionalne sigurnosti.

Odnose s Pakistanom otežava činjenica što je riječ o nuklearnoj sili i partneri te zemlje ne žele da on završi u rukama ekstremista.

Osim toga, Trump je ocijenio da je u Iranu stiglo “vrijeme za promjene”, nakon nasilnih protuvladinih prosvjeda zadnjih dana u kojima ima mrtvih.

“Iran nije uspio u svakom pogledu, unatoč jako lošem sporazumu sklopljenom s Obaminom vladom”, ocijenio je.

“Veliki iranski narod već je godinama izvrgnut represiji. Gladan je hrane i slobode. Bogatstvo Irana je zaplijenjeno, kao i ljudska prava. Vrijeme je da se to promijeni.”

Ovo je treći put od petka da američki predsjednik kritizira iranski režim.

Komentiraj