Nel Pavletić/Pixsell

3 MAJ Sindikalni odbor o stečaju sutra u Ministarstvu gospodarstva

O najavi  ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata da će Financijska agencija (Fina) po službenoj dužnosti predati zahtjev za pokretanje stečajanog postupka u riječkom brodogradilištu 3.maj, moguće već tijekom današanjeg dana,  u  3.maju još ne žele davati izjave.  Juraj Šoljić, glavni  povjerenik Sindikata metalaca u brodogradilištu i predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3.maja, poručio je tek da je u petak u 11 sati u Ministarstvu gospodarstva konferencija za medije. Prije toga, u 10 sati,  s predstavnicima  Ministarstva će održati sastanak predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) i  predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel.

Kako je za nacional. hr potvrđeno s Trgovačkog suda u Rijeci zahtjev za pokretanje stečaja do 15.30 sati još nije bio zaprimljen.

Riječkomu brodogradilištu  u subotu, 22. prosinca bio je 120. dan neprekidne blokade računa tvrtke i prema zakonu Fina ima rok od osam dana za pokretanje stečajne procedure na Trgovačkom sudu u Rijeci, a Sud o tome treba odlučiti za najviše dva mjeseca.

Ministar Horvat je danas ranije, govoreći o tome da uvjeti za pokretanje stečaja u Uljanik grupi ne postoje, ali da su nastupili za 3.maj , rekao i da je Ministarstvo poslalo pozivna pisma na pet relevantnih adresa u potrazi za strateškim investitorom Uljanik grupe. Prošli tjedan Uljanik je  raskinuo strateško partnerstvo s Kermas energijom Danka Končara, a sada su pisma upućena Fincantieriju i DIV Grupi koji zajedno nastupaju,  Damenu i IHC-u, koji također partnerski nastupaju,  ukrajinskom Smart Holdingu i kineskim brodogradilištima.

Istodobno , od danas do 16. siječnja je otvoren  virtualni data room koji će omogućiti svima kojima je Ministarstvo uputilo pozivna pisma da pregledaju i  prikupe sve potrebne informacije. Ministar Horvat očeuje da će do kraja siječnja imati, kako je rekao, “odgovorne i financijski vrlo korektne ponude i za Uljanik i za 3. maj”.

Komentiraj