Brodogradilište 3. Maj u prvih je devet mjeseci zabilježilo gubitak od 157,2 milijuna kuna, uz ukupne prihode od 137,7 milijuna kuna ili pet puta manje nego u istom razdoblju lani, pokazuje financijskoj izvješće te kompanije objavljeno u utorak na internetskim stranicama Zagrebačke burze.

Usporedbe radi, to brodogradilište, koje je dio posrnule Uljanik grupe, u prvih devet mjeseci lani poslovalo je s dobiti od 466 tisuća kuna, uz ukupne prihode od 695,3 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje tog brodogradilišta iznosili su u prvih devet ovogodišnjih mjeseci 79,3 milijuna kuna ili 83 posto manje nego godinu ranije.

Operativni gubitak, pak, povećan je s lanjskih 4,7 na 179,5 milijuna kuna.

Oko tisuću radnika 3. Maja od prošloga je tjedna u štrajku te traže isplatu rujanskih plaća i opstanak riječkog brodogradilišta.

Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat sredinom listopada u intervjuu za  Jutarnji list izjavio je da će Danko Končar kao strateški partner Uljanika svoju ozbiljnost dokazati kad pokaže spremnost za dokapitalizaciju tvrtke, a kazao je i da se vode razgovori s drugim investitorima, koji su načelno više zainteresirani za 3. maj, ali ne i za pulsko brodogradilište.

Po njegovim riječima, vode se ozbiljni razgovori s investitorima iz Kine, Južne Koreje, Njemačke, Nizozemske, Italije i Ukrajine. “Svi su oni načelno više zainteresirani za 3. maj, a ne i za pulsko brodogradilište. No, svi oni moraju najprije napraviti dubinsko snimanje Uljanik grupe kako bi mogli donijeti svoje poslovne odluke i dati obvezujuće ponude”, istaknuo je Horvat.

U vlasničkoj strukturi 3. Maja najveći udjel, 88,3 posto ima Uljanik d.d., koji drži otprilike 1,6 milijuna dionica.

Komentiraj