Tri najveće talijanske desne stranke odlučne su u tome da zajedno vladaju, rekao je u četvrtak čelnik Lige Matteo Salvini, pozvavši svojeg potencijalnog koalicijskog partnera stranku Pet zvijezda da prestane igrati političke igre.

Parlamentarni izbori prošlog mjeseca rezultirali su parlamentom bez jasne većine u kojemu je najviše mjesta osvojio konzervativni blok Lige, Braće Italije i Forza Italije, dok su Pet zvijezda (M5S) postale najveća pojedinačna stranka.

M5S tvrdi kako želi vladati s Ligom, no ne i s Forzom Italijom i njezinim čelnikom, četverostrukim bivšim premijerom Silviom Berlusconijem.

Predsjednik Sergio Mattarella je u četvrtak započeo drugi krug konzultacija nakon što prošlotjedni razgovori nisu donijeli rezultata.

Mattarella se prošlog tjedna odvojeno sastao s predstavnicima desnih stranaka, no ovaj put su mu stigli zajedno i pokazali svoje jedinstvo.

Salvini je nakon susreta pročitao zajedničko priopćenje u kojem je pisalo da su on i njegovi saveznici spremni izgraditi vladu zajedno, „kao ujedinjena fronta“, dodavši kako će njegova stranka imenovati premijera.

Salvini je s Berlusconijem uza sebe koji je kimao glavom i gestikulirao pozvao M5S da pokaže osjećaj odgovornosti.

„Ako nastavimo s političkim taktičkim igricama, odbijanjima i vetoima dok Talijani pate i čekaju rješenja, to znači da zahtjev za promjenom koji se dogodio na izborima 4. ožujka neće dobiti odgovor“, zaključio je čelnik Lige.

Komentiraj