‘Istanbulska konvencija je korak u dobrom smjeru’

Autor:

Zagreb, 10.02.2018 - Prosvjed "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije", kojim æe se obilježiti i ovogodišnji globalni dogaðaj "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama" na Trgu Petra Preradoviæa (Cvjetni trg). Dogaðaj solidarno organiziraju brojne organizacije civilnoga društva, aktivistice i graðani koji su se pridružili borbi za ratifikaciju Konvencije.
foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić u četvrtak je gostovao u ‘Studiju 4’ HRT-a, gdje je komentirao ratifikaciju Istanbulske konvencije.

“Pročitao sam Konvenciju u cijelosti i nisam vidio ništa što bi bilo u suprotnosti s Ustavom RH. Treba naglasiti da onog trenutka kad ona bude potvrđena u Saboru, po pravnoj snazi će biti iznad zakona u RH i sadržaj Konvencije Ustavni sud nije ovlašten ispitivati”, rekao je Palić dodajući da bi Ustavni sud mogao ispitivati proceduru donošenja Zakona o ratifikaciji.

Potvrdio je kako su interpretacijske izjave koje su išle uz Konvenciju u nekim drugim zemljama naišle na otpor Vijeća Europe jer su pokušale dovesti u pitanje stvarno značenje teksta Konvencije. Pretpostavlja se da to u RH neće biti slučaj u pogledu pojmova ‘roda’ i ‘spola’ jer postoji praksa Ustavnog suda RH koji je zauzeo stav da su ‘rod’ i ‘spol’ ustavno zaštićeni pojmovi te da pojam ‘roda’ ne isključuje razlike u spolovima ‘muško’ i ‘žensko’.

Palić je naveo kako sam pojam roda već postoji u hrvatskim pravnim propisima. Iako nije izrijekom naveden u Ustavu, postoji ustavna odredba prema kojoj je zabranjena diskriminacija po svim mogućim osnovama – boji kože i drugim osobinama, pod što bi se mogao staviti i ‘rod’, kaže.

Zaključio je da je u inzistiranjima na uvođenju rodne ideologije riječ o nedovoljnoj informiranosti te da je Konvencija loše iskomunicirana. Smatra kako je njezino donošenje “korak u dobrom smjeru jer je riječ o zaštiti onih koji su ‘slabiji’ – fizički, financijski itd. …”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.