Dodjelom nagrada i projekcijom pobjedničkih filmova u nedjelju navečer u zagrebačkom Kinu SC završio je trinaesti Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25FPS, a među nagrađenima su i hrvatski autori Davor Sanvincenti i Mate Ugrin.

Međunarodni Veliki žiri u kojemu su bili Oona Mosna, Mads Mikkelsen i Sebastian Buerkner, jednoglasno je odlučio o tri Grand Prixa i jednom posebnom priznanju.

Grand Prix dobili su filmovi “Stražari” Ferna Silve, “Foaje” Ismaela Bahrija i “Flores” Jorgea Jacomea.

Kako je žiri obrazložio, američki film “Stražari” nagrađen je za “majstorstvo forme kroz labirintske i cikličke asocijacije, dok krajolici zaustavljenog vremena nagovještaju mogućnost oslobođenja od okova unutrašnje i vanjske, političke i poetičke tamnice”.

Za francusko-tuniski film “Foaje” su rekli da “odvažan prijedlog pretvara čin snimanja u društveni i politički događaj nepredvidive intimnosti i autentičnosti.”

Prema njihovom obrazloženju, portugalski film “Flores” je nagrađen zbog svog velikodušnog avanturističkog duha i filmske imaginacije.

Primivši nagradu Jorge Jacome je rekao kako je počašćen što je primio nagradu Festivala 25FPS, s obzirom da dugo već prati taj festival i oduvijek mu je bila želja na njemu sudjelovati.

Posebno priznanje Velikog žirija pripalo je filmu “La Bouche”, a objašnjenje je na ceremoniji dodjele nagrada žiri dao kratkom recitacijom pjesme posvećene autoru Camilu Restrepu, Kolumbijcu s pariškom adresom.

Žiri kritike – Matevž Jerman, Luka Ostojić i Višnja Vukašinović nagradili su film hrvatskog autora Davora Sanvincetija “Skoro ništa: I dalje noć”, obrazloživši kako je “složen kao borba jezika, zvuka i slike da obuhvati stvarnost, to djelo spomenik krhkosti tijela, filma i sjećanja”.

Posebno priznanje dodijelili su filmu “Mirotvorac” francuskog autora Pierrea Edouarda Dumore koji ”u svojoj odiseji kroz noćnu moru djetinjstva minimalnim sredstvima i maksimalnim humorom ujedinjuje žanrovske arhetipe s nesigurnošću današnjice”.

Zahvalivši na nagradi, Dumora je pohvalio zagrebački festival, ustvrdivši kako ovdje nije samo predstavio svoj rad, već i proveo ugodno vrijeme u razgovorima s kolegama o festivalskim filmovima.

Organizator festivala 25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja, dodijelila je nagradu Green DCP filmu “U međuvremenu” mladog autora Mate Ugrina, “zbog minuciozne upotrebe kodova filmskog jezika vremena, prostora i fabule lišene događaja kojima dočarava zaglušujuću buku tišine nakon rastanka”.

Publika ovogodišnjeg, trinaestog festivala najboljim je filmom proglasila “Gumirani čelik” Lawrenca Abu Hamdana, umjetnika i forenzičkog audioanalitičara koji je analizirao audiodatoteke sa snimkama pucnjeva koji su usmrtili Nadeema Nawaru i Mohameda Abu Dahera na palestinskoj Zapadnoj Obali, te je dokazao da su mladiće pogodili pravi meci, a ne gumeni.

U protekla četiri dana na Festivalu je u konkurenciji prikazano 25 filmova koji donose tematski, idejni i estetski iskorak u filmskom mediju.

Festival 25FPS 4. i 5. listopada gostuje u riječkom Art-kinu Croatia, gdje će se prikazati nagrađeni filmovi “Flores”, “Gumirani čelik”, “Skoro ništa: I dalje noć”, “Mirotvorac”, “Foaje” te dugometražni dokumentarac “Budućnosti filma” austrijskog redatelja Michaela Palma.

Komentiraj