NEDA PRPIĆ GAMIRŠEK: Počasna predsjednica HSS-a proslavila 100. rođendan

Autor:

Borna Filic/PIXSELL

Počasna predsjednica Hrvatske seljačke stranke (HSS) Neda Prpić Gamiršek proslavila je u četvrtak navečer 100. rođendan u dvorištu svoje kuće na zagrebačkome Gornjem gradu u kojemu je i obnovljeno javno djelovanje HSS-a u domovini 20. studenoga 1989. godine.

U nazočnosti brojnih članova HSS-a, uglednika iz javnoga i političkoga života, Nedi Prpić Gamiršek 100. rođendan čestitao je predsjednik HSS-a Branko Hrg, istaknuvši kako je “počasna predsjednica osoba koja je živjela život HSS-a i da je ta stranka proživjela njezin život”. Dodao je kako je slavljenica samo deset godina mlađa stranke. Ocijenio je kako je gospođa Prpić Gamiršek najzaslužnija osoba za povratak HSS-a na hrvatsku političku scenu, podsjetivši kako je upravo u njezinoj kući donesena odluka da se HSS- ponovo aktivira.

 

  • Neda Prpić Gamiršek rođena je 27. kolovoza 1915. godine u Zagrebu u obitelji industrijalca Josipa i Kriste Prpić.

 

“Ona je bila ta radilica koja je to napravila”, istaknuo je Hrg rekavši da je nazočnost velikoga broja ljudi iz stranke i javnoga života dokaz koliko je poštovana.

Rođendan Nedi Prpić Gamiršek čestitao je i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić i rekao da ovo nije svečanost jedne osobe već i cijeloga naroda te da je riječ o velikoj biografiji koja simbolizira i hrvatsku povijest.

“Životni vijek Nede Prpić Gamiršek proteže se od cara Franje Josipa do Kolinde Grabar Kitarović, od Austro ugarske monarhije do Europske unije”, rekao je akademik Kusić dodavši da je rođena kada žene nisu imale pravo glasa, a doživjela je da žena bude na čelu države

Neda Prpić Gamiršek rođena je 27. kolovoza 1915. godine u Zagrebu u obitelji industrijalca Josipa i Kriste Prpić. Maturirala je 1933. godine u Zagrebu, a diplomirala na Konzularnoj akademiji u Beču 1935. godine i Visokoj tekstilnoj tehnološkoj školi u Beču.

Zajedno s roditeljima 1945. godine odlazi u emigraciju, najprije u Trst, zatim u Čile te u Ekvador gdje vodi privatni posao. U Zagreb se prvi puta vraća 1969. godine, a konačno 1989. godine i u studenome iste godine zajedno s dr. Nikolom Novakovićem ponovno pokreće javno djelovanje HSS-a u domovini, te obnaša dužnost glavnog tajnika stranke uoči prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj. Po uzoru na političku zakladu “Hanns-Seidel-Stiftung” 1997. godine inicira osnivanje Udruge za promicanje hrvatske političke povijesti “Neda Prpić Gamiršek“, čija je i predsjednica. Počasna je predsjednica HSS-a i organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce” te članica Družbe “Braća hrvatskoga zmaja”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)