Svečano obilježena uspostava PESCO-a

Autor:

epa06390031 A general view of the family picture of 24 heads of state members of Defense Permanent Structured Cooperation (PESCO), on the side of the European Council meeting in Brussels in Brussels, Belgium, 14 December 2017. EU leaders gather to discuss the most compelling matters in terms of migration, defense foreign affairs, education, culture, social issues and 'Brexit' negotiations.  EPA/STEPHANIE LECOCQ

Čelnici 25 zemalja članica svečano su u četvrtak u Bruxellesu obilježili uspostavu novog europskog obrambenog stupa, Stalne strukturirane suradnje (PESCO), što je ključni korak prema obrambenoj uniji.

Odluka o uspostavi nove mreže za suradnju na području obrane i sigurnosti koju je 25 članica EU-a donijelo u ponedjeljak je u Bruxellesu ocijenjena povijesnom, jer omogućava bolju sigurnosnu suradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU razini, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD-u u obrani. Sudjelovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) dobrovoljno je, a samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati.

Uspostava PESCO-a predviđena je Lisabonskim ugovorom, ali tek se sada to ostvaruje, stoga ga predsjednik Komisije nazvao “Trnoružicom Lisabonskog ugovora, koja se sada budi”.

“Godinama je najjači argument protiv PESCO-a bio strah da će voditi k slabljenju NATO-a. Ali, upravo suprotno. Snažna europska obrana prirodno jača NATO. Zato PESCO nije samo dobra vijest za nas, nego i za naše saveznike i loša vijest za naše neprijatelje”, rekao je na prigodnoj svečanosti predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Suradnja će početi sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske postrojbe, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

Hrvatska će u početku sudjelovati u pet takvih projekata.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da se Hrvatska u prvoj fazi “želi orijentirati na pomoć u prirodnim katastrofama, na  razmjestivost snaga, vojnu mobilnost, na kibernetičku sigurnost”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.