Christian Stemper

Bogat kulturni program u Gradu Beču tokom 2018. godine

U sklopu Bečkog Holdinga posluje i nekoliko kulturnih institucija, točnije četiri muzeja i tri kazališta te bečka multifunkcionalna dvorana Stadthalle. Njihov program za iduću godinu već je poznat, a mi ga donosimo u nastavku.

U bečkoj se Kući glazbe (Haus der Musik) pored stalnog postava trenutno može pogledati izložba ”2×175 godina filharmoničara: Beč i New York“. Bečki su filharmoničari naime 2017. godine proslavili 175 godina postojanja, a iste je 1842. godine osnovana i Newyorška filharmonija. Zajednički jubilej bio je povod za organiziranje izložbe o ova dva svjetski poznata orkestra. Izložba je najprije predstavljena u Austrijskom kulturnom forumu u New Yorku, a u Beču se može posjetiti zaključno s 14. veljače 2018. godine.

Od sredine veljače u bečku Kuću glazbe dolazi izložba posvećena glazbenim mijenama za vrijeme “Bečke moderne“, a od listopada 2018. izložba o suradnji slavnog skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina i Bečkih filharmoničara.

U Mozartovoj kući (Mozarthaus Vienna) će uz stalni postav posvećen velikom skladatelju od 16. veljače 2018. biti postavljena izložba nastala u suradnji s Austrijskom nacionalnom knjižnicom na temu ”Mozartov put u besmrtnost: Genije i njegova ostavština“.

U Bečkom Kunst Hausu od 15. ožujka do 2. rujna 2018. gostovat će pak finska fotografkinja Elina Brotherus sa svojom izložbom pod nazivom ”Elina Brotherus – It’s Not Me, It’s A Photograph“. Brothers se u svojim fotografijama na humorističan i često tragikomičan način bavi elementarnim temama kao što su ljubav, smrt, prolaznost, domovina, usamljenost i gubitak. Izložba ”Mrtva priroda u fotografiji“ koja slijedi od 13. rujna 2018. do 17. veljače 2019. bit će posvećena suvremenim fotografima.

U Židovskom muzeju se 29. svibnja 2018. otvara izložba pod nazivom ‘‘The Place to Be. Saloni kao mjesta emancipacije“ koja će razjasniti povijesnu važnost salona za bečku kulturnu, gospodarsku i političku scenu. Posjetitelje osim toga očekuju i izložbe ”Teddy Kollek. Beč – Jeruzalem – Beč“ i ”Progonjeni – zaručen – oženjeni. Prividni brakovi u egzilu.“ Prva je, kao što i samo ime kaže, posvećena slavnom gradonačelniku Jeruzalema Teddyju Kolleku, dok se druga bavi poviješću bečkih Židova koji su se tijekom nacionalsocijalističkog režima uspjeli spasiti samo prividnim brakovima u inozemstvu.

Program bečkog kazališta ”Theater an der Wien“ za 2017./2018. obuhvaća 14 premijera počevši od baroka sve do moderne. U središtu pažnje glazbeni su kazališni komadi skladatelja kao što su Nicola Antonio Porpora, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Gaetano Donizetti, Claude Debussy, Alban Berg, Benjamin Britten, Gottfried von Einem i Richard Wagner.

U kazalištu Raimund i iduće će se godine moći pogledati mjuzikl ”I am from Austria“ koji se temelji na hitovima Rainharda Fendricha, a u Ronacher se povodom 20. godišnjice prvog prikazivanja vraća kultni mjuzikl ”Ples vampira“ koji je do danas diljem svijeta pogledalo preko osam milijuna gledatelja.

Bečka Stadthalle 2018. godine ulazi u svoju 60. sezonu. Od otvorenja 1958. godine do sada u njoj je održano preko 15 000 evenata, a i 2018. godina donijet će veliki broj sjajnih koncerata i događanja druge vrste.

Komentiraj