25. Sa(n)jam knjige u Istri otvaraju Dragan Velikić i Tamara Obrovac

25. Sa(n)jam knjige u Istri svoje obljetničko izdanje otvara u četvrtak, 5. prosinca 2019. u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Gotovo tristo domaćih i inozemnih gostiju, koje predvodi nobelovac Orhan Pamuk, sudjelovat će u više od sto programa među gotovo četrdeset tona knjiga i više od dvjesto pedeset nakladnika. Srebrni pir slavit će se u tradicionalnih jedanaest festivalskih dana, sve do nedjelje, 15. prosinca.

Ovogodišnji Sajam otvorit će književnik Dragan Velikić, višestruko nagrađen za svoja djela regionalnim i europskim nagradama. Velikić je pisac više gradova, ali na početku njegovog obimnog i nagrađivanog djela bila je – Pula, kojoj se nerijetko u svom pisanju vraća. Svoji prvi,
kultni roman Via Pula i recentni roman Adresa u hrvatskim izdanjima naklade MeandarMedia, Dragan Velikić predstavit će isti dan u 19 sati u Crvenom salonu, na glavnoj sajamskoj pozornici.

Program će voditi glumac Livio Badurina, dok će u središnjem dijelu nastupiti pulska jazz glazbenica, skladateljica i kantautorica Tamara Obrovac uz glazbenika Uroša Rakoveca.

Na Sajmu će se predstaviti više od 250 nakladnika, otvoriti rekordan broj izložbi. Izložba “Gradovi u tijeku” moći će se pogledati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, u Gradskoj galeriji Pula otvorit će se izložba slovenskog fotografa Jože Suhadolnika “Jutra u Rusiji”, koja će naznačiti i početak novog sajamskog programa “Slavenski đardin” nastalog u suradnji s Forumom slavenskih kultura.

S Galerijom Makina priprema se izložba “Ilustrirana povijest izdaje: KUD Idijoti na omotima albuma” koji su sakupljeni i obrađeni na jednom mjestu prvi put u galerijskom kontekstu kao artefakti epohe. U sajamskom prostoru bit će postavljen i memorijalni kutak, ormar sjećanja na Dušana Karpatskog (1935–2017), najznačajnijeg suradnika Sajma koji je u Pulu kroz Sajam unio srednjoeuropski duh.

Posjetitelje očekuju velike novosti u izložbenom dijelu, a knjižarski postav i dizajnerska rješenja posjetiteljima će olakšati biranje knjiga prema područjima interesa. Knjige će biti dostupne uz značajne popuste, a svi izdavači daju posjetiteljima dodatne popuste u sklopu posebne akcije “25 naslova za 25 godina Sajma.

Tradicionalnim programima za učenike Hop-lektiri i Pop-lektiri, pridružuje se i novi program PULikulArna reforma. Njime će se u pet debatnih sesija o opusima za koje se čini da nisu potrošili privlačnost pokušati skrenuti pažnja na književne klasike. U prvoj PULikulArnoj reformi bit će riječ o Čehovu, Kišu, Krleži, Shakespearu i Márquezu.

Komentiraj