25. ANIMAFEST Od filmova za dobro raspoloženje do društveno-političkih tema

Animafest 2015

[quote_box_center]

  • Tematska okosnica ovogodišnjeg festivala, koji će trajati do 14. lipnja je “Alisa u zemlji čudesa” Lewisa Carrolla nastala prije 150 godina, a program donosi naslove koji prikazuju različite pristupe adaptaciji istog predloška
  • Jedan od autora kojega već dobro poznaje publika Animafesta, francuski velikan animiranog filma Michel Ocelot u Zagrebu će, na otvorenju festivala, primiti Nagradu za životno djelo
  • Uz šest natjecateljskih programa održat će se bogati popratni program, izložbe, radionice, predavanja, simpoziji, koncerti, događanja za djecu, među ostalim, izložba crteža, slikovnica i filmova

[/quote_box_center]

Raznovrsni filmovi prve kratkometražne konkurencije najavit će jednako raznovrsni program festivala, kroz čijih se više od tristo filmova protežu četiri tematske linije – ostvarenja velikih autora, animirane inovacije i eksperimenti, društveno-politički filmovi i ‘feel-good’ uratci za dobro raspoloženje, rečeno je na konferenciji za novinare 25. Animafesta, koji se otvara 9. lipnja u kinu Europa.

“Spajanje kratkometražnog i dugometražnog izdanja Animafesta bio je veliki organizacijski i financijski korak, a iako smo očekivali nešto manji broj prijava to se nije dogodilo, što pokazuje da festival i dalje ima status na svjetskoj razini, koji ne gubi od samog osnutka”, rekao je umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić.

“Na naš ponos i sreću Animafest je jedan od najvažnijih svjetskih festivala u potpunosti posvećen animiranom filmu, a činjenica da smo od oko 1600 prijavljenih filmova izabrali njih tek malo više od deset posto, govori o tome koliko je teško ući u njegovu konkurenciju”, dodao je.

Brojne premijere

Ovogodišnji program donosi brojne premijere, filmove nagrađivane na prestižnim festivalima te kandidate za Oscara, a Šuljić iz bogatog izbora istaknutih autora izdvaja filmove “Gospodar” Riha Unta, priču o psu čijeg je gospodara zamijenio hiroviti majmun, “Piloti na povratku kući” Priita i Olge Parn, postmodernističku preradu “Malog princa”, gorko-slatku priču o prijateljima astronautima “Ne možemo živjeti bez kozmosa” Konstantina Bronzita i “Mačka susreće psa” Paula Driessena.

Kao ‘feel good’ filmove najavio je za Oscara nominirani film “Singl života” troje autora iz studija Job, Joris & Marieke, koji život uspoređuje s pločom koju se ne može premotati kada završi, “Preljubnik” ‘kralja’ indie animacije Billa Plymptona o romansi nakon slučajnog susreta, “Robovi glazbe” Williama Garratta o različitim publikama na različitim koncertima i “Moj Moulton i ja” Oscarovke Torill Kove, o frustracijama tinejdžerke koju u šezdesetima odgaja proto-hipsterska obitelj.

Tematska okosnica ovogodišnjeg Animafest festivala, koji će trajati do 14. lipnja je “Alisa u zemlji čudesa” Lewisa Carrolla nastala prije 150 godina, a program donosi naslove koji prikazuju različite pristupe adaptaciji istog predloška. Među ostalim, prikazat će se Disneyeva adaptacija te knjige, što je rijetka prilika da je djeca vide u kinima, ali i filmovi koji nisu namijenjeni djeci, primjerice češkog nadrealista Jana Švankmajera ili dijela njih iz bloka kratkometražnih filmova koji se Alisom bave izravno i neizravno.

Kao predstavnike inovativnih filmova u programu producentica Vjera Matković najavila je “Svijet sutrašnjice” Dona Hertzfeldta, SF o djevojčici koja susreće svog klona iz budućnosti, “Željni” Allison Schulnik, filmski balet u tehnici stop-animacije i animacije glinom, te hrvatski dugometražni “Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji” Tomislava Babića i Dalibora Barića.

Politikom i društvom bave se “Gospodin usamljeni” Jin Sung Mina, o vršnjačkom zlostavljanju koje kreće radi nalakiranih noktiju glavnog lika, “Wiener Blut” Zlatka Boureka i Pavla Štaltera o progonu Židova u Drugom svjetskom ratu, a taj je rat i tema dugometražnog “Giovannijevog otoka” Mizuha Nishikuba, inspiriranog istinitim događajem o dolasku Crvene armije na mali japanski otok. “Kamenje u džepovima” Signe Baumane priča je o naslijednoj depresiji žena u njezinoj obitelji, “Suleima” Jalala Maghouta se bavi sirijskom revolucijom, a “Zastavice na plaži” Sarah Saidan položajem žena u Iranu.

Jedan od autora kojega već dobro poznaje publika Animafesta, francuski velikan animiranog filma Michel Ocelot u Zagrebu će, na otvorenju festivala, primiti Nagradu za životno djelo. Njegovo je gostovanje dio Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, koji je Animafestov partner u ‘francuskom’ dijelu programa.

Alemka Lisinski, izbornica Rendez-vous festivala najavila je da će se publika s Ocelotovim radom moći upoznati, među ostalim, filmovima “Troje izumitelja”, “Azur i Asmar, na besplatnoj open-air projekciji na Zrinjevcu 12. lipnja te “Zmajevi i princeze”, dok će Francusku predstaviti i glazbeni duo Gang pol & Mit, osebujni predstavnici digitalnog popa, na koncertu u VIP-u.

Tomm Moore, autor filma “Pjesma mora” koji će na festivalu održati radionicu o procesu nastanka animiranog filma i Max Hattler, uspješan mladi animator i član žirija za studentski i namjenski film, novinarima su putem skypea poručili da se vesele ponovnom dolasku u Zagrebu, upoznavanju s ljudima, ispijanju kave.

O festivalskim nagradama odlučivat će međunarodni žiri – za kratki metar bit će zaduženi Oscarovac Chris Landreth, osnivačica i direktorica Britanske nagrade za animaciju Jayne Pilling, hrvatski animator Veljko Popović, prošlogodišnja dobitnica Grand Prixa, Korejka Yumi Joung te kritičarka Varietyja Leslie Felperin.

U žiriju za dugometražni i hrvatski film su Jung Henin, dobitnik Animafestova Grand Prixa i Nagrade publike 2013., hrvatski producent Siniša Juričić te osnivač Međunarodnog festivala animiranog filma Anim’est iz Rumunjske, Mihai Mitrica.

O najboljem studentskom i namjenskom filmu odlučivat će grčki novinar i urednik internetskog magazina Zippy Frames Vassilis Kroustalis, nezavisna kustosica i likovna kritičarka Branka Benčić te Max Hattler.

Animafest Pro

Nastavljajući afirmaciju videoigara kao ravnopravnog medija estetskog stvaralaštva i sjecišta animacijske umjetnosti i digitalne tehnologije Animafest je dio programa posvetio tom mediju u kojem je animacija nezaobilazna. Kroz Animafest Pro, ostvaren u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Akademijom likovnih umjetnosti i Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA, održat će se tzv. game jam, radionica izrade računalnih videoigara, a jedan od mentora i predavača bit će švicarska zvijezda indie game-dizajna Mario von Rickenbach. Polaznici radionice u manjim će timovima dizajnera i programera izrađivati vlastitu videoigru te je predstaviti zadnji dan festivala.

Ante Vrdelja iz Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara podsjetio je da je klaster osnovan s ciljem globalne promocije domaćih autora te samog medija u regiji i Hrvatskoj. Bilo nam je lako osmisliti program zbog mnogo talentiranih autora, ali i zato što je festival prepoznao videoigre kao nešto što nije samo zabava, nego dijelom i umjetnost, napomenuo je.

Uz šest natjecateljskih programa održat će se bogati popratni program, izložbe, radionice, predavanja, simpoziji, koncerti, događanja za djecu, među ostalim, izložba crteža, slikovnica i filmova Yumi Joung u Galeriji ULUPUH, dvanaestosatni performans Thomasa Johnsona na terasi kina Europa, te programi u novom službenom festivalskom klubu Vinyl.

Ulaznice za festival, koji će trajati do 14. lipnja, prodaju se online, na prodajnim mjestima te u festivalskim kinima (Europa, Tuškanac, Cineplexx Kaptol), dok je ulaz besplatan za Natjecanje studentskog filma, Animafest Pro i popratna događanja.

Komentiraj

Source:M.Z./HINA