FOTO: Bečka bolnica koristi novi materijal za imobilizaciju

Autor:

Grad Beč

Bečka bolnica Wilhelminenspital od nedavno za imobilizaciju prelomljenih kostiju koristi novi biološki razgradiv materijal.

“Novi je gips bolji i za pacijente i za osoblje, a i okoliš profitira od korištenja novog materijala za gipsanje“, rekao je dr. Franz Kralinger, član uprave bečke bolnice.

Novi materijal tj. gips proizveden je naime na bazi drveta, lako se oblikuje i dorađuje. Gips se najprije zagrijava u posebnoj peći, a toplina ga čini podatnim za oblikovanje.

Nakon prilagođavanja određenom dijelu tijela materijal se hlađenjem stvrdnjava, a osim toga je i vodootporan. Isti se gips može i nanovo prilagoditi, ako primjerice dođe do smanjenja optoka ili sl., što kod dosadašnjih plastičnih materijala nije bilo moguće i svaki se put moralo gipsati ispočetka.

Medicinskim radnicima i radnicama novi materijal uvelike olakšava posao, jer je rukovanje njime puno lakše nego s dosadašnjim plastičnim masama. Zahvaljujući biološki razgradivom materijalu na bazi drveta niti nošenje maski i rukavica više nije obvezno.

Ne treba zaboraviti niti pozitivan efekt koji korištenje novog materijala ima na okoliš. On je naime razgradiv i ne mora se kao plastični gipsevi zbrinjavati u posebni otpad.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)