GRABAR KITAROVIĆ ‘Ne razumijem izvrtanje mojih riječi’

Autor:

Zagreb, 5.6.2017 - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović (na slici) prisustvovala je dodjeli diploma polaznicima XVII. generacije Diplomatske akademije. 
Foto Hina Dario GRZELJ/ dag

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je gostovala u Dnevniku HRT-a gdje je komentirala situaciju nastalu nakon velikog požara nad Splitom.

Rekla je kako razumije emotivnu reakciju ministra Krstičevića, ali da ne razumije izvrtanje njezinih riječi.

“Prije svega, dopustite mi čestitati i zahvaliti svim vatrogascima, policajcima, vojnicima, volonterima, navijačkim skupinama i civilima koji su sudjelovali u gašenju požara u Splitu i koji su nadljudskim naporima stanje stavili pod kontrolu unatoč vrlo lošim vremenskim uvjetima. Oni su doista najzaslužniji za rješavanje te krize. No, nije moja izjava zapalila politički požar već ishitrene i nepromišljene reakcije na nju. Ne dopuštam izvrtanje mojih riječi i obmanjivanje javnosti. Svima u Hrvatsko jasno je da nisam ni na koji način prozivala Hrvatsku vojsku niti bilo koga poimence nego upozorila na probleme koji su se javili u sustavu a koje uostalom danas i svi priznaju.

Razumijem emotivnu reakciju ministra Krstičevića, međutim apsolutno ne mogu razumjeti izvrtanje mojih riječi. Ja sam uostalom rekla da je ministar Krstičević odličan ministar koji jako dobro radi svoj posao. Pružila sam i njemu i oružanim snagama apsolutnu potporu u svim njegovim inicijativama dosada i stojim i dalje ću stajati uz hrvatske oružane snage, uz naše mladiće, pripadnice i pripadnike oružanih snaga.

No, njegovo uporno inzistiranje zaštite vojske od blaćenja potpuno mi je neshvatljivo jer to doista nije tako, a vojnička čast nalaže da se svi eventualni prijepori s vrhovnom zapovjednicom oružanih snaga rješavaju unutar četiri zida, a ne putem medija, odnosno u javnom prostoru. Kad smo već kod emocija moram vam sasvim iskreno i ljudski reći da je naravno i mene pogodila reakcija ministra Krstičevića ovih dana. Međutim, ne možemo dopustiti da u poslu, pogotovo u državničkom poslu, isključivo vode emocije.

Dakle, moja je reakcija bila na greške u sustavu, morate shvatiti da moje obrazovanje i moj background u zadnjih nekoliko godina jest nacionalna sigurnost i sigurnosna pitanja. Ja sam reagirala kao osoba koja je stručna i potkovana u takvim situacijama. Jednostavno želim da se iz ovog slučaja ne upire prstom tko je kriv nego jednostavno da se utvrdi što je bilo dobro, što nije bilo dobro, što možemo učiniti bolje sljedeći put i da se spriječe ovakve situacije. U konačnici umjesto da smo se usredotočili upravo na to kako reagirati na krizne situacije iz svega ovoga nastala je nekakva navodna kriza između Banskih dvora i Pantovčaka koja apsolutno ne postoji barem što se mene tiče”, izjavila je Grabar Kitarović.

Dodala je i kako je u četvrtak razgovarala s ministrom obrane i da je rekla sve što i medijima, te se nada da su izgladili odnose.

Na pitanje jeli se čula s premijerom odgovorila je: “Evidentno je da u nekim pitanjima drugačije razmišljamo i to je sasvim normalno. Uostalom kada je riječ o nas dvoje ja bih rekla da postoji razlika u temperamentu. Zajednička nam je briga za boljitak Hrvatske za jednu bolju Hrvatsku u kojoj će život svih građana biti bolji i kvalitetniji. Za jednu snažnu vanjsku politiku koja će dovesti do snažne prepoznatljivosti Hrvatske. Držim doista i otpočetka mandata predlažem premijeru da se redovito sastajemo i da razgovaramo o pitanjima od nacionalane sigurnosti, naravno koja se tiču mojih ustavnih ovlasti. Nadam se da ćemo u budućnosti imati bolju komunikaciju i da je ovo svima zapravo jedna naučena lekcija”, zaključila je predsjednica.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)