Marko Lukunic/PIXSELL

21. SFF: Turski film “Mustang” ozbiljna konkurencija “Zvizdanu”

Izvrsni turski film “Mustang” i posebni program posvećen ljudskim pravima u utorak su obilježili peti dan Sarajevskog filmskog festivala (SFF) kojega prate tisuće posjetitelja.

“Mustang” je prikazan u okviru najprestižnijeg programa u kojemu se deset igranih filmova natječe za titulu najboljeg u širem okruženju, a po kvaliteti koju je ponudio dugometražni prvijenac redateljice Deniz Gamze Ergiven slobodno se može kazati kako je do sada najozbiljnija konkurencija u utrci za “Srce Sarajeva” hrvatskom kandidatu “Zvizdan” kojega je režirao Dalibor Matanić.

 

  • Ergiven koja je ujedno i scenaristica “Mustanga” ponudila je priču čija je osnovica težak položaj žene u patrijarhalnom turskom društvu, no ispriačala ju je na originalan i duhovit način koji je svakom gledatelju poticaj na razmišljanje.

 

Posebnu draž filma predstavlja činjenica da glavne likove tumači pet djevojaka i djevojčica od kojih se četiri po prvi puta pojavljuju na velikom platnu.

One glume sestre bez roditelja koje odgaja baka, a susreću se s izazovima odrastanja u zabačenom turskom selu.

Neke od njih pomirit će se s predodređenom sudbinom, no neke na nju neće pristati i pobunit će se u potrazi za slobodom.

Mlade su glumice na publiku u Sarajevu ostavile iznimno dubok dojam zasluživši dugi pljesak.

Redateljica Ergiven koja je gošća SFF-a kazala je kako je publika film odlično prihvatila u zapadnoeuropskim zemljama u kojima je prikazan no tek čeka reakciju u Turskoj gdje “Mustang” još nije dospio u kino dvorane.

“Mi u Turskoj imamo stvarni problem i o tome ovaj film govori”, kazala je Ergiven, ističući kako je “Mustang” film koji kritizira tursko društvo no postavlja sasvim legitimna pitanja.

U povodu obilježavanja Dana ljudskih prava 21. SFF je priredio projekciju nizozemsko-grčko-talijanskog filma “Oni koji osjećaju da vatra gori” redatelja Morgana Knibbea.

Film dotiče goruću temu današnice: suočavanje s velikim izbjelgičkim valom prouzročenim ratovima u arapskim i afričkim zemljama.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je kako se nada da će prikazivanje ovakvih filmova i debata koja je tim pvoodm organizirana pridonijeti podizanju svijesti o razini izbjegličke krize i potaknuti na akciju kako bi se ona ublažila.

Komentiraj