Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

21. SFF: Oscarovac Benicio Del Toro u Sarajevu kao počasni gost

U okviru natjecateljskog programa 21. Sarajevo film festivala (SFF) u četvrtak su publici predstavljeni austrijsko ostvarenje “Supersvijet” redatelja Karla Markovicsa i srbijanski film “Panama” u režiji Pavla Vučkovića no sedmi festivalski dan obilježio je prije svega dolazak u glavni grad Bosne i Hercegovine oscarovca Benicia del Tora.

  • On je kao gost SFF-a pozvan u Sarajevo promovirati španjolski film “Savršeni dan” u režiji Fernanda Leona de Aranoe.

 

Prvi film na engleskom jeziku ovog već poznatog redatelja za okosnicu priče ima poratnu bosanskohercegovačku zbilju a Del Toro u njemu igra naslovnu ulogu jednog humanitarca koji pokušava pomoći lokalnom stanovništvu. Ulogu u ovom ostvarenju je dobio i bosanskohercegovački glumac mlađe generacije Feđa Štukan.

Kao i brojne druge filmske zvijezde koje su proteklih godina posjetile SFF Del Toro je dobitnik nagrade “Počasno srce Sarajeva” za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti.

Austrijsko ostvaranje “Supersvijet” koje se natječe u najprestižnijoj konkurenciji za najbolji igrani film 21. SFF-a ponudio je dobru kameru i glumu Ulrike Beimpold u naslovnoj ženskoj ulozi no njegova je priča prilično ezoterična i koncentrirana je na elaboriranje temeljnih pitanja o vjeri u Boga i smislu života koja povremeno muče valjda svako ljudsko biće.

Ni sam redatelj Markovics, kako je iskreno priznao u Sarajevu, nije siguran hoće li ovaj film imati priliku dospjeti do većeg boja kino dvorana.

Srbijanski film “Panama” nudi potpuno drugačiju priču o mladima u suvremenom društvu čiji komplicirani i često površni odnosi sve više ovise o društvenim mrežama koji ih ponekad i presudno formiraju.

Komentiraj