2017. ZAPOČELA TERORISTIČKIM NAPADOM Pucnjava u noćnom klubu u Istanbulu, najmanje 39 mrtvih

Autor:

EPA/STR

Naoružani napadač, navodno odjeven u odijelo Djeda Mraza, upao je oko 1:30 sati u popularni noćni klub u Istanbulu ‘Reina’, gdje se održavala proslava Nove godine i otvorio vatru na posjetitelje. Najmanje 39 osoba izgubilo je život, a još 69 ih je ozlijeđeno. Turski dužnosnici kazali su kako se četiri osobe nalaze u kritičnom stanju.

Turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Soylu u nedjelju ujutro kazao je kako još uvijek tragaju za ‘teroristom’ koji je napao noćni klub. Satima nakon napada vlasti nisu objavile nikakvu informaciju o napadaču. Vlasti su medijima ograničile izvještavanje o napadu, a informacije dolaze iz službenih priopćenja i izjava dužnosnika.

Guverner Istanbula Vasip Sahin kazao je kako napadač oko 1:15 sati iza ponoći ubio policajca ispred ulaza u noćni klub. “Ušao je u klub i napao nevine ljude koji su slavili Novu godinu. Bio je to okrutan hladnokrvan čin”, rekao je guverner.

Do sada je identificirana 21 osoba, a 16 poginulih strani su državljani. Soylu je napad nazvao terorističkim, što su učinili i američki dužnosnici. Napad na noćni klub ‘Reina’ tako je prvi teroristički napad u 2017. godini. U vrijeme napada u klubu je navodno bilo više od 700 osoba.

Klub se nalazi u četvrti Bešiktaš, smještenoj na europskoj obali Bospora, koja je popularna kod domaćeg stanovništva kao i turista. Područje je bilo pod pojačanim mjerama sigurnosti zbog proslave Nove godine.

Još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost za njega. Također, još je uvijek nejasno koliko je zapravo napadača sudjelovalo u napadu na ‘Reinu’.

SAD su u nedjelju osudile napad na Istanbul. “Predsjednik izražava najdublju sućut zbog izgubljenih nevinih života. SAD će Turskoj ponuditi svu pomoć”, priopćeno je iz Bijele kuće. “Nevjerojatno zvjerstvo počinjeno je nad nevinim ljudima, koji su slavili Novu godinu. To samo pokazuje o kakvom se divljaštvu radi”, stoji u izjavi Neda Pricea, glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost. State Department objavio je kako ovakav napad na njihovog saveznika iz NATO saveza ‘samo pojačava odlučnost da surađuju s turskom vladom kako bi uzvratili udarac terorizmu’.

Sućut je izrazila i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, koja je na Twitteru napisala: “2017. je počela napadom u Istanbulu. Naše misli su sa žrtvama i njihovim voljenima. Nastavit ćemo raditi kako bismo spriječili ovakve tragedije”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)