200 kontejnera koje je Turska poslala nakon petrinjskog potresa ne mogu se vratiti jer u njima i dalje žive ljudi

Turska vlada u siječnju 2021. godine, nakon katastrofalnog potresa na području Banije, Hrvatskoj je donirala 200 stambenih kontejnera. Danas, kada je tu zemlju pogodio daleko razorniji potres, Hrvatska ne može uzvratiti donaciju jer u turskim kontejnerima, dvije godine nakon potresa, i dalje stanuju ljudi.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje od nedavno vodi HDZ-ov Branko Bačić, za Index je potvrdio tu informaciju, dok na izravan upit može li Hrvatska vratiti ili uzvratiti donaciju stambenim kontejnerima iz ministarstva još nisu odgovorili.

“Prijateljstvo se na materijalan, konkretan način ogleda u ova teška vremena u kojima je potrebna pomoć prijatelja”, rekao je Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Turske, kada je posjetio Petrinju 2021. godine. Štoviše, upravo je Turska u prvim danima nakon razornog potresa 29. prosinca poslala 480 šatora i 272 grijalice u Sisačko-moslavačku županiju.

Kako kažu iz Grada Siska, upravo je turska pomoć u opremi i kontejnerima bila vrlo važna u vrijeme potresa.

“Većina kontejnera koja je zaprimljena u vidu donatorske pomoći od Turske je i dalje u upotrebi na području Banovine”, kažu iz Ministarstva graditeljstva. Na izravan upit može li Hrvatska vratiti ili uzvratiti donaciju stambenim kontejnerima nisu odgovorili.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]