20. svibnja 1899. policija prvi put zaustavila i zatvorila prebrzog vozača

Autor:

Prije točno 125 godina policajac Schuessler uočio je kako električni taksi juri newyorškoj avenijom Lexington sumanutom brzinom od 12 mph (19 km/h) te je biciklom pošao za njim…

Sustigavši ga i zaustavivši utvrdio je kako je vozilom upravljao taksist Jacob German, djelatnik Electric Vehicle Company, koji je zbog tog nedjela sproveden u policijsku stanicu u newyorškoj Istočnoj 22. aveniji i zatvoren.

– Kompanija je obaviještena i njeni djelatnici su šokirani, pisalo je sutradan u Timesu. No, tvrtka Electric Vehicle Company, sa svojom flotom električnih automobila, ubrzo je upala u puno veće probleme…

Nekontrolirano se počela širiti, ulažući isključivo u električne automobile, u trenutku kad je ‘naftni lobi’ omogućio neslućenu ekspanziju automobila s benzinskim pogonom (suprotan trend od današnjeg!).

Zbog toga je tvrtka uskoro upala u financijske probleme i 1907. bankrotirala, kad su električni automobili počeli nestajati s američkih cesta. Do prve na mjestu prekršaja ispisane kazne proći će još pet godina, 1904 u Daytonu (Ohio) zaradit će je Harry Myers, koji je jurio navlas istom ‘vratolomnom brzinom’ kao i German.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.