Patrik Macek / Pixell

20. OBLJETNICA: U Saboru minuta šutnje za žrtve Srebrenice

Hrvatski sabor u petak se minutom šutnje prisjetio srebreničke tragedije, u kojoj su pripadnici vojske Republike Srpske ubili više od 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

Predsjednik Sabora Josip Leko podsjetio je da se u subotu navršava 20 godina od tog zločina, koji je nazvao najtežim zločinom u Europi od Drugoga svjetskog rata.

Naglasio je kako je to bio genocid nad Bošnjacima. “Strahovita ratna razaranja, suze i bol, gradovi po opsadom, odsječeni od ostatka svijeta, bez hrane, bez struje i smrt tada su već bili svakodnevica u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini, no zločin u Srebrenici nadmašio je sva ratna stradanja. Oko 8.000 muškaraca i dječaka različite dobi ubijeni su s namjerom etničkog čišćenja tog područja, pred očima snaga UN-a kojima je dužnost bila da spriječe zločin”, naglasio je Leko.

Dodao je kako i danas, dva desetljeća nakon zločina, i dalje traje agonija obitelji žrtava koje tragaju za nestalima.

  • Predsjednik Sabora Josip Leko podsjetio je da se u subotu navršava 20 godina od tog zločina, koji je nazvao najtežim zločinom u Europi od Drugoga svjetskog rata.

O obljetnici Srebrenice govorio je i zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić, koji je osudio Rusiju zbog ulaganja veta na prijedlog rezolucije o Srebrenici koju je trebao donijeti UN.

Poručio je kako nikakav veto ne može zamagliti istinu. “Kamo sreće da je Rusija prije 20 godina intervenirala vetom kod gospodara rata”, poručio je.

Komentiraj