20. Motovun Film Festival: Bogdanu Žižiću nagrada “Pedeset godina”

FaH

Najstarija nagrada Motovun Film Festivala Pedeset godina u njegovoj jubilarnoj, 20. godini, dodijelit će se Bogdanu Žižiću, jednom od najvećih i najplodonosnijih dokumentarista i jednom od najnagrađivanijih domaćih filmskih autora uopće, priopćio je u četvrtak Ured za odnose s javnošću 20. Motovun Film Festivala.

“Motovunska nagrada ‘Pedeset godina’, nagrada za životnu predanost filmu ove godine odlazi u ruke Bogdana Žižića, redatelja koji se i u svojim veteranskim godinama bavi potisnutim kontroverzama društva, pa je tako u filmu ‘Damnatio memoriae’ dokumentirao najsveobuhvatniju sliku uništenih spomenika pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu, a svojim se zadnjim filmom Jasenovački memento vratio temi ustaškog logora smrti, ovoga puta prikazujući kroniku zločina”, ističe se u priopćenju 20. Motovun Film Festivala.

Naglašava kako je “Pedeset godina” nagrada za “izdržljivost unutar kinematografije koja nikad nije mazila svoju djecu, počast cijeloživotnom maratonu ka zlatnom jubileju u uvjetima u kojima je osim ljubavi i strasti prema filmu, nužno imati i veliku snagu volje, a kontinuirani rad Bogdana Žižića duži od pola stoljeća, primjer je velike gladi za istinom u društvu u kojem povijesne činjenice vrlo lako bivaju izvrdane i odbačene”.

“Prije pedeset godina održana je premijera njegovog filma ‘Jasenovac’ snimljenog tijekom pripreme otkrivanja spomenika žrtvama ustaškog logora, Cvijeta nade, arhitekta Bogdana Bogdanovića, ali i godina u kojoj se Žižić vratio temi jasenovačkog logora potaknut stalnim pokušajima relativizacije počinjenih zločina. Snimljen bez intervjua i oslanjanja na svjedočanstva i umjesto toga stavljanjem naglaska na povijesne analize stručnjaka i vlastiti tekst, ‘Jesenovački memento’ potresna je kronika masovnog zločina i važan dokument toliko potreban u vremenu alternativnih činjenica”, ističe se u priopćenju.

Navodi se kako se Žižić, rođen 1934. u Solinu, “tek nakon završenog studija prava odlučuje brakorazvodne parnice zamijeniti filmskom strukom te uskoro nakon zaposlenja u Zagreb filmu,, 1964., snima svoj prvi film “Poplava” koji se i danas smatra jedinim potpunim dokumentom strašnog događaja koji je pogodio Zagreb”. Žižić poslije postaje jedan od najvažnijih hrvatskih i jugoslavenskih redatelja, a njegovi kratki dokumentarni i igrani filmovi dobivaju nagrade na važnim međunarodnim festivalima. Njegova prva dva duga igrana filma – “Kuća” (1975.) i “Ne naginji se van” (1977.) – osvojila su Zlatne arene na festivalu u Puli zbog čega je ušao u domaću filmsku povijest kao jedini osvajač dvaju Velikih Zlatnih Arena za dva dugometražna filma. Za glavnu ulogu u filmu “Kuća”, Zlatnom Arenom nagrađena je i Jagoda Kaloper, koja je time ostvarila jednu od prvih emancipatorskih rola unutar jugoslavenskog filma u kojem su žene dotada uvijek glumile ili majke ili ljubavnice ili prostitutke.

Tema represije, morala ratnih pobjednika i upitnost (ne)sjećanja, teme su koje oduvijek preokupiraju barda dokumentarizma koji je i prvi ušao s kamerom na Goli otok, gdje je pratio i snimao svog velikog prijatelja Alfreda Pala, preživjelog iz nacističkih logora, ali i partizana koji je dvaput robijao na Golom otoku. Okupiran pitanjem sjećanja, snima film o uništavanju partizanskih spomenika, “Damnatio memoriae”, ali i biografski film o Vladi Gotovcu, velikom pjesniku i političaru, napravljenom iz intimističke perspektive s potresnim svjedočanstvom njegova robijanja u Staroj Gradiški.

“S navikom nesuglasja s većinskim, Žižić devedesetih postaje nepoželjan na čelu Zagreb filma, u atmosferi prokazivanja koja je još jednom zahtijevala veliku izdržljivost, koju ovaj naš veliki redatelj i scenarist svakako posjeduje, a nagrada ‘Pedeset godina’ slavi upravo tu ključnu osobinu potrebnu veteranu i maratoncu domaće kinematografije”, priopćio je 20. Motovun Film Festival koji nagradu “Pedeset godina” dodjeljuje u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja.

Motovun Film Festival održat će se od 25. do 29. srpnja, a ove je godine zemlja partner festivala Island.

Komentiraj