Prekid vatre predviđen mirovnim sporazumom potpisanim između vojske i pobunjenika u Južnom Sudanu formalno je stupio na snagu u subotu u ponoć ali bi mogao biti vrlo krhak jer su se vojska i pobunjenici prethodno međusobno optuživali za nastavak sukoba, prenose agencije.

  • Mirovni sporazum kojim se želi okončati 20 mjeseci strašnog građanskog rata potpisao je 17. kolovoza u Adis Abebi Riek Machar, a potom u srijedu u Jubi predsjednik Salva Kiir.

 

Njime se predviđa stupanje na snagu “trajnog prekida vatre” 72 sata nakon potpisivanja dokumenta.

Tijekom dana, vojnici i pobunjenici međusobno su se optuživali za pokretanje novih sukoba. Neposredno nije bilo moguće provjeriti primjenu prekida vatre na terenu, prenosi AFP.

Kiir je prigodom potpisivanja sporazuma izrazio sumnje u održivost mirovnog dogovora koji bi trebao okončati 20-mjesečni sukob. Tjedan ranije sporazum je potpisao pobunjenički vođa Riek Machar koji bi tim dogovorom trebao postati potpredsjednik države.

Kiir je potpisao sporazum šest dana nakon što je SAD u Vijeću sigurnosti podnio prijedlog rezolucije kojom se uvodi embargo na oružje i druge sankcije protiv Južnog Sudana ukoliko se ne potpiše mirovni dogovor.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je izjavom pozdravilo potpisivanje mirovnog sporazuma poručivši da je spremno, ukoliko se on ne provede, brzo uvesti embargo i sankcije.

U sukobima su dosad život izgubili deseci tisuća ljudi a prognano je i izbjeglo više od 2,2 milijuna ljudi.

Komentiraj