2 MILIJARDE Mjere aktivne politike zapošljavanja

Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u petak kako je interes i želja Vlade što više aktivirati domaću radnu snagu, pa su ove godine pripremljene osnažene mjere aktivne politike zapošljavanja za koje je osigurano više od dvije miilijarde kuna.

Otvarajući “Dane poslova u turizmu” Pavić je rekao kako je anketirano oko 160.000 nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, od kojih je oko 20.000 izrazilo želju za radom u turizmu.

Ovakve manifestacije služe da bi se nezaposlene izravno povezalo s poslodavcima, a Pavić očekuje da će “Dane poslova u turizmu”, koja će se održati i u Zagrebu i Splitu, posjetiti oko 11.000 zainteresiranih osoba.

Takve aktivnosti, uz mjere poput povećanja plaća, pridonose stvaranju mogućnosti za ostanak mladih ljudi u Hrvatskoj i smanjivanje uvoza radne snage. Lani su najveće hotelske kuće, koje zapošljavaju 3000 do 5000 radnika, iskoristile samo oko 200 dozvola za uvoz radne snage, kaže Pavić.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matošić izvijestio je kako je prošle godine na sezonskim poslovima u turizmu bilo angažirano između 30.000 i 40.000 zaposlenika, ali prema provedenim anketama hrvatski turistički sektor ima potrebe za dodatnih 10.000 do 15.000 djelatnika.

Okrećemo se prema radnoj snazi na našem tržištu rada, a to je i prilika za njih, jer je hrvatski turizam perjanica hrvatskog gospodarstva, rekao je Matošić dodavši kako se u Osijeku očekuje oko 80, a ukupno na sva tri događanja oko 220 poslodavaca.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar izvijestio je kako hotelske kuće, u suradnji s područnim uredima Zavoda, zadnja dva mjeseca intenzivno rade na privlačenju domaće radne snage u novoj turističkoj sezoni.

Projekt “Dani poslova u turizmu” treću godinu za redom organiziraju Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo turizma, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora te Hrvatska udruga poslodavaca i Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, kako bi predstavili zanimanja u turizmu i mogućnosti zapošljavanja koje pruža turistički sektor.

Komentiraj