PAF

19. PagArtFestival: ‘Ozbiljna glazba za ozbiljnu publiku’

U sklopu Paškog kulturnog ljeta i ove godine održava se PagArtFestival, od 31. srpnja do 17. kolovoza koji unatrag devetnaest godina u Pag dovodi istaknute umjetnike iz Hrvatske i svijeta te prezentira ozbiljnu glazbu za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste. Od 2015. PagArtFestival ne održava samo u Pagu, nego i u Novalji i Kolanu, a ovog ljeta dodana je još jedna lokacija, kazala je za Nacional organizatorica Nina Pogorelić.

“U prelijepim Vrtovima lunjskih maslina do ovoga ljeta nije bilo koncerata ozbiljne glazbe. Vjerujemo da će naša događanja biti sjajna stapanja prirodne i umjetničke ljepote, što i je cilj ove akcije i očekujemo da ih što više ljudi doživi. Uvijek nas vode iste ideje, a to je dovesti što kvalitetnije izvođače i pružiti što širi program. Već dugo želimo prirediti ‘Enoch Arden’ koji se u Hrvatskoj izvodio samo jednom, 1990-ih, a proširenje u Lun je posebna prilika i željeli smo da to izvede naša najbolja glumica. Srećom, Bojana Gregorić Vejzović odmah je prihvatila, kao i pijanist Danijel Detoni”, rekla je Nina Pogorelić za program koji otvara festival, a nakon toga slijedi recital pijanista Lovre Pogorelića, tradicionalno događanje za koje je crkva u Pagu već postala premala.

“Petrit Çeku je jedan od najboljih gitarista u svijetu i potvrda kvalitete zagrebačke gitarističke škole Darka Petrinjaka. Sretni smo što smo sada došli u mogućnost da mu ponudimo malu otočku turneju (Kolan, Pag, Lun). Estonija je zemlja vrhunskog obrazovanja, kako općeg tako i muzičkog, što nam je suradnja s njihovom muzičkom fondacijom Pille Lil već pokazala, stoga su nam violončelist Andreas Lend i pijanistica Irina Zahharenkova posebno interesantni. Oni nastupaju 12. kolovoza, a festival zaključuje koncert mladoga glazbenika Vedrana Janjanina”, navela je Nina Pogorelić. To predstavljanje mladih glazbenika izuzetno je važno i važno je, istaknula je, podržavati ne samo mlade izvođače individualno, nego i kompletnu instituciju glazbene poduke, inače ona nema smisla. Važnost PagArtFestivala za lokalnu zajednicu je jako važna, govori organizatorica.

“Imamo sjajnu publiku, posjećenost naših koncerata u Pagu je veća od većine koncerata ljetnih festivala, i na obali i u unutrašnjosti. Posebno kad se uzme u obzir to da je Pag vrlo mali grad, to je još značajnije jer osim naših gotovo i nema koncerata klasične glazbe. Za razliku od većine manjih obalnih festivala, ne priređujemo tzv. ‘light’ programe i naša publika in ne želi, naš moto je ‘ozbiljna glazba u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku’’, objasnila je Nina Pogorelić i najavila idući, jubilarni 20. PagArtFestival kad će nakon dugo godina prirediti koncert s orkestrom.

Komentiraj