19 mrtvih u američkoj odmazdi na proiransku frakciju u Iraku

Američka vojska bombardirala je u nedjelju navečer uporišta proiranske frakcije u Iraku i ubila 19 boraca, dva dana nakon raketnog napada u kojem je prvi put ubijen Amerikanac, a odmazdu je izvela i u Siriji te najavila dodatne akcije, prenose agencije u ponedjeljak.

Zračni napadi u Iraku i Siriji na militante koje podupire Iran “bili su uspješni”, rekli su u nedjelju američki dužnosnici i upozorili na moguće poduzimanje “dodatnih akcija” u regiji.

Američka vojska u nedjelju je izvela napade protiv militantne skupine Kataib Hezbollah kao odgovor na ubojstvo američkog civila u raketnom napadu na iračku vojnu bazu, naveli su dužnosnici.

“Nećemo trpjeti akcije Islamske Republike Iran koje dovode u opasnost Amerikance i Amerikanke”, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo novinarima nakon susreta s Trumpom.

Pompeo, američki ministar obrane Mark Esper te general i načelnik glavnog stožera američke vojske Mark Miley okupili su se kako bi prokomentirali zračne napade.

Irački sigurnosni i vojni izvori navode da je najmanje 25 militanata ubijeno, a 55 ozlijeđeno u tri američka zračna napada u Iraku u nedjelju.

Najmanje četvero lokalnih zapovjednika Hezbollaha ubijeno je, a meta jednog napada bilo je sjedište militantne skupine blizu zapadnog okruga Qaim na granici sa Sirijom, navode izvori.

Američki dužnosnik, koji nije htio biti imenovan, rekao je da su napade izvršili borbeni zrakoplovi F-15.

Sjedinjene Države optužile su Hezbollah za raketni napad u petak u kojemu je osim pogibije američkog civila ozlijeđeno i četvero američkih službenika te dva pripadnika iračkih sigurnosnih snaga blizu Kirkuka, grada bogatog naftom.

Ranije u prosincu Pomepo je upozorio proiranske snage i Iran da će SAD “odlučno odgovoriti” na bilo kakve napade koje izvedu Teheran i njemu bliske milicije, a koje štete Amerikancima ili njihovim saveznicima.

Napetosti između Irana i SAD-a rasle su od prošle godine kada je Trump povukao svoju zemlju iz međunarodnog nuklearnog sporazuma što ga je šest svjetskih sila sklopilo s Iranom 2015. te je i obnovio sankcije koje su teško pogodile iransko gospodarstvo.

Komentiraj