facebook.com

Svjetski kongres saksofonista okupio istaknuta imena

Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem francuskog maestra Pierre-Andréa Valadea, u utorak (10. srpnja) u 20 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uveličat će otvaranje 18. Svjetskog kongresa saksofonista koji se ove godine održava u organizaciji Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

U izvedbama djela za saksofon i orkestar pridružit će im se tri međunarodno proslavljena solista na instrumentu nastalom 1840-ih godina u Francuskoj zahvaljujući Adolphu Saxu.

Arno Bornkamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i mlada saksofonistička zvijezda u usponu Antonio Garcia Jorge, pobjednik prošlogodišnjeg međunarodnog saksofonističkog natjecanja Josip Nochta izvest će djela:

1. Guillermo Lago: Leyendas for alto saxophone and orchestra
2. Philippe Leroux: L’Unique trait de Pinceau
3. John Adams: Saxophone Concerto
4. Boris Papandopulo: Koncert za saksofon (Saxophone Concerto)

Ulaz na ovaj koncert je slobodan.

U istoj dvorani dva dana kasnije (12. srpnja) u 19.30 sati, Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella, posebnog gosta eventa, neke od najpoznatijih saksofonista današnjice (Branford Marsalis, Victor Goines, Perico Sambeat i Krzysztof Urbanski).

Na program su djela:

1. Guillermo Lago: Leyendas for alto saxophone and orchestra
2. Philippe Leroux: L’Unique trait de Pinceau
3. John Adams: Saxophone Concerto
4. Boris Papandopulo: Koncert za saksofon (Saxophone Concerto)

Svjetski kongres saksofonista je prvi put organiziran 1969. godine u Chicagu, uslijedila su okupljanja u Engleskoj, Škotskoj, Španjolskoj, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Tajlandu, Italiji i Kanadi. Event je jedinstvena prilika za susret vrhunskih glazbenih profesionalaca, studenata i amatera, saksofonista svih stilova te glazbenih izričaja od klasike i jazza do etna i world glazbe.

Kongres sudionicima omogućava da se predstave kao solisti ili kao komorni glazbenici uz manje ansamble, duhačke, gudačke ili simfonijske orkestre, da kroz predavanja, prezentacije, razne radionice i diskusije s kolegama i prijateljima razmjene mišljenja i iskustva, a posebno da predstave i proizvedu nova djela suvremenih kompozitora skladana za saksofon.

Uz glazbenike, kongresu prisustvuju i graditelji instrumenata, proizvođači saksofonističkog pribora, te distributeri i izdavači notnih izdanja i publikacija.

Komentiraj